nieuws

Is het ontbijt zo belangrijk als gedacht?

Voeding en gedrag

Is het ontbijt zo belangrijk als gedacht?

Het ontbijt wordt over het algemeen beschouwd als een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl voor zowel kinderen als volwassen. Er wordt zelfs gedacht dat het ontbijt mensen kan beschermen tegen overgewicht en obesitas. Toch zijn er mensen die het ontbijt overslaan. Is het ontbijt dan echt wel zo belangrijk?

Engelse onderzoekers deden er studie naar. Daarvoor gebruikten ze de gegevens uit het UK National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme (2008-2012). Hierin staan onder andere de innamegegevens van voedingsstoffen van kinderen (4-10 jaar) en adolescenten (11-18 jaar). Ze keken naar de variatie in ontbijtgewoonten en vergeleken vervolgens de kwaliteit van de voeding, waarbij ze vooral letten op de inname van voedingsvezels en micronutriënten.

Kwaliteit van voeding

De onderzoekers concluderen dat een dagelijks ontbijt de kwaliteit van de voeding van kinderen en adolescenten vergroot. Het bevorderen van ontbijten ondersteunt dan ook een gezond voedingspatroon. Mogelijke tekorten bij degenen die niet ontbijten, kunnen volgens de onderzoekers worden gecompenseerd gedurende de rest van de dag. Dit hangt dan wel af van de voedingskeuzes die op een dag worden gemaakt, waarin ouders en opvoeders volgens hen een cruciale rol spelen.

Het belang van een ontbijt

In de studie werd de inname van foliumzuur, vitamine C, calcium, jodium en ijzer voor elke leeftijdsgroep van de ontbijters vergeleken met de Britse referentie nutriënteninname (RNI). Het percentage kinderen dat dagelijks een ontbijt consumeerde kwam respectievelijk vaker in de buurt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid micronutriënten en voedingsvezels vergeleken met kinderen die niet dagelijks ontbeten.

Reageer op dit artikel