nieuws

BMI speelt mogelijk een rol in de voedselwaardering

Voeding en gedrag

BMI speelt mogelijk een rol in de voedselwaardering

Een nieuwe Italiaanse studie laat zien dat de body mass index (BMI) mogelijk een invloed heeft op de voedselwaardering en -keuze van mensen.

De onderzoekers toonden met twee gedrags- en hersenexperimenten (elektronische metingen, EEG) aan dat mensen met een normaal gewicht de neiging hebben natuurlijke voedingsmiddelen te associëren met hun zintuigelijke waarneming, zoals zoetheid of zachtheid. 

Bewerkte voedingsmiddelen zoals pizza’s en snacks worden over het algemeen geassocieerd met de functie of context waarin deze producten gegeten worden, bijvoorbeeld tijdens een picknick of een feest. 

Ondergewicht en overgewicht

Het onderzoek A neural signature of food semantics is associated with body-mass index werd recent gepubliceerd in het Biological Psychology journal. In de studie worden manieren benadrukt waarop mensen met ondergewicht meer aandacht besteden aan onbewerkt voedsel dan mensen met overgewicht. Deze laatste groep besteed juist meer aandacht aan bewerkt voedsel. Zelfs bij dezelfde stimuli tonen deze twee groepen  verschillende elektro-encefalografische (EEG) signalen.

Interactie

Volgens hoofdonderzoeker, Giulio Pergola, komen de resultaten uit het onderzoek overeen met de theorie die stelt dat sensorische eigenschappen en de functies van verschillende voedingsmiddelen anders door de hersenen worden verwerkt. De studie laat zien hoe de hersenen met het lichaam interageren.

Neurowetenschappelijk onderzoek

De resultaten tonen volgens de onderzoekers het belang aan voor de vraag naar meer cognitief neurowetenschappelijk onderzoek, met name om actuele klinische velden zoals eetstoornissen beter te begrijpen.

Reageer op dit artikel