nieuws

Dafne Schippers: ‘Experts raden mij af om brood te eten’

Voeding en gedrag

Dafne Schippers: ‘Experts raden mij af om brood te eten’

Zuivel helpt sprintster Dafne Schippers bij haar sportieve prestaties, zo blijkt uit de commercials die ze voor FrieslandCampina doet. Maar brood past niet in haar voedingspatroon, al kan ze niet onderbouwen waarom niet. ‘Ik heb ook het boek Broodbuik gelezen.’

Topsportster Dafne Schippers traint niet alleen heel hard: tien keer per week in sessies van zo’n 2,5 uur, maar is ook erg bewust met haar voeding bezig. De sprintster is 24 uur per dag met haar lijf bezig en daarbij is voeding essentieel, zo bleek tijdens het congres Sport en Voeding in Congrescentrum Papendal in Arnhem. ‘Ik probeer de juiste dingen te eten en zo natuurlijk mogelijk. Zodat ik goed kan herstellen en weer harder kan trainen.’

Sportdranken en eiwitshakes

Na zware wedstrijden staan er daarom gelijk sportdranken en eiwitshakes klaar om snel weer te kunnen recupereren. De juiste voeding is voor de sprintster het consumeren van veel eiwitten in de vorm van zuivel en vlees en weinig koolhydraten. ‘Die heb ik niet nodig voor mijn sport. En natuurlijk groente en fruit.’ Ze komt zo op een dagelijkse calorie-inname van tussen de 2500 en 3000 kcal. De koolhydraten die Schippers wel eet, haalt ze uit bonen, zilvervliesrijst en soms uit een klein beetje aardappel. ‘Ik eet wel alleen gezonde koolhydraten. Maar brood eet ik bijvoorbeeld echt nooit.’

De onderbouwing hiervoor blijft, ook na doorvragen, uit. Hoogleraar Innovatie en Gezonde Voeding aan de Universiteit van Maastricht zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs dat brood slecht voor je is of dat je er ziek van kunt worden. ‘Er is echt een angstcultuur ontstaan rondom brood’, zei hij begin dit jaar op de website van televisieprogramma Radar. Boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik van de Amerikaans cardioloog William Davis dragen hieraan bij, aldus de voedingsprofessor. Ook in vakblad Voeding NU gaf Brouns keer op keer aan dat er geen nadelige gezondheidseffecten kleven aan het eten van brood, eerder positieve gezondheidseffecten.

Broodbuik

‘Ik heb Broodbuik ook gelezen’, bekent Daphne Schippers. ‘En ik heb er meerdere verhalen over gehoord.’ Ze benadrukt dat ze geen expert is, maar dat ze wel degelijk dingen leest over de relatie tussen brood en gezondheid. Maar de theorie die eraan bijdraagt waarom ze geen brood eet, kan de sportvrouw niet onderbouwen. De keuze van Schippers om geen brood meer te eten is ingegeven door haar coach Rana Reider. ‘Hij zegt: “Ik wil gewoon niet dat je het doet, brood eten”. Meerdere experts hebben het me afgeraden. Maar wat de exacte exacte reden hiervan is, dat weet ik niet,’ aldus Schippers die blind vertrouwt op haar Amerikaanse coach. ‘Hij zit al 30 jaar in het vak en die weet er ook wel wat van.’

Voedingssupplementen

Schippers zegt veel boeken te lezen over voeding. Zo krijgt ze te maken met verschillende inzichten op basis waarvan ze haar voedingsschema samenstelt. ‘Maar natuurlijk praat ik ook met experts, spar ik met diëtisten en zo kom ik tot mijn schema. Het is natuurlijk stoer om te zeggen dat ik het helemaal alleen doe. Maar dat is niet zo.’ In haar voedingsschema is nauwelijks plaats voor voedingssupplementen behalve dan de eiwitshakes vanwege de wei-eiwitten en sportdranken die ze na een wedstrijd nuttigt.

‘Mijn uitgangspunt is zo natuurlijk mogelijk te eten. En eiwitshakes zijn dit natuurlijk niet.’s Avonds eet ik daarom liever een halve bak kwark. Je hebt dan vulsel en je kunt dan de hele nacht voort met je eiwithoeveelheid.’

Persoonlijke voeding

Kijk welke voeding voor jou werkt, ieder lijf is namelijk anders, geeft de hardloopster aan. ‘Dus wat voor jou werkt, hoeft voor mij nog niet te werken. Dat is het lastige van voeding. Kijk of je je goed voelt bij bepaalde voeding en of je er voldoende energie bij hebt.’

Maar het is niet zo dat ze maar wat aanrommelt met haar voeding of zomaar wat probeert. ‘Indirect wordt natuurlijk wel naar mijn voedingsschema gekeken, het gevoel heeft het natuurlijk niet altijd bij het rechte eind. We hebben bijvoorbeeld regelmatig bloedonderzoek: mis ik bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen? Zijn mijn eiwit- en koolhydraatinnames bijvoorbeeld hoog genoeg?’

Voedingsschema niet te strak

Maar een voedingsschema moet ook weer niet te strak zijn, vindt Schippers. Dan wordt het te benauwend. ‘Om 7 uur moet je dit voedingsmiddel eten en om acht uur dat. Nee, dat werkt bij mij persoonlijk niet zo goed. Anders ben ik alleen maar bezig met mijn schema. Voeding moet ook leuk blijven. Ik weet echt wel wat gezond is.’

Daphne Likes

Ze eet dan wel gezond, maar Schippers gaat lang niet altijd met een plan de supermarkt in. ‘Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen: ‘wat gaan we nu eens eten vandaag’, stel ik mezelf dan de vraag.’ Schippers’ passie voor voeding blijkt ook uit haar eigen uitgebrachte kookboek Daphne likes en de bijbehorende website. Ook het recept van haar signature dish een hamburger staat erin, alleen is dat voor Dafne Schippers dan een burger zonder broodje. 

Reageer op dit artikel