nieuws

‘Emotie-eten de baas’ methode mogelijk effectief tegen jojo-en

Voeding en gedrag

Voor mensen met overgewicht als gevolg van emotie-eten is er een nieuwe behandelmethode beschikbaar: Emotie-eten de baas.

Voorkomen dat cliënten negatieve gevoelens dempen door overmatig eten. Dat is het hoofddoel van de methode Emotie-eten de baas. Deze bestaat uit een combinatie van voedingsadviezen en gedragstherapie. De methode is te volgen bij diëtisten en gewichtsconsulenten die zijn opgeleid tot een Emotie-eten de baas specialist. Ze geven workshops, groeps- en individuele begeleiding op diverse locaties verspreid over Nederland.

Overgewicht en/of jojo-en

‘De methode is vooral gericht op cliënten die worstelen met overgewicht en/of jojo-en als gevolg van emotie-eten’, zegt Fenna Janssen, oprichter van Emotie-eten de baas, diëtist en psychosociaal therapeut. De methode bestaat onder andere uit een geïllustreerd werkboek waarmee cliënten aan de hand van een stappenplan leren omgaan met ‘lastige’ emoties als verdriet, stress, eenzaamheid of onrust, zonder direct naar eten te grijpen.

Gewichtsverlies en emotie (h)erkenning

Uit peiling onder 74 cliënten en een uitgebreid interview met 8 cliënten blijkt dat bij 74 procent van de cliënten de begeleiding een positieve invloed heeft gehad op het herkennen van en omgaan met emoties. De gemiddelde gewichtsdaling betreft 5,7 kilo.

Langetermijneffecten

‘Diëtisten zijn blij dat zij cliënten die last hebben van emotie-eten nu stap voor stap kunnen behandelen. De methode zorgt voor positieve langetermijneffecten op het gebied van eetgedrag, welbevinden en het gewicht’, concludeert Janssen uit haar onderzoeksgegevens.

Emotie-eten

Er wordt gesproken van emotie-eten als mensen eten gebruiken om gevoelens als boosheid, verdriet of onrust weg te eten. Uit voorgaand onderzoek blijkt dat bij 40 procent van de mensen met obesitas, emotioneel eten de belangrijkste reden is voor overgewicht.

Reageer op dit artikel