nieuws

Meditatie-apps op smartphone verminderen mogelijk de stressreactie

Voeding en gedrag

Een korte mindfulness-meditatie via een smartphone zou kunnen bijdragen aan een verlaagd cortisolgehalte en lagere systolische bloeddruk tijdens een stressvolle situatie. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychoneuroendocrinology.

Het gaat om de eerste bevindingen op het gebied van smartphone-apps in relatie tot de reductie van stressreacties in het menselijk lichaam. Vervolgonderzoek is nodig om te achterhalen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Willekeurig programma

Aan het onderzoek deden 144 volwassenen mee die een vorm van stress ervaarden. De deelnemers kregen willekeurig een van de drie mindfulness programma’s van het onderzoek toegewezen.

Mindfulness oefeningen

In deze programma’s lag de focus op meditatie- en ademhalingstechnieken met als doel de tools te leren die geïntegreerd kunnen worden tijdens stressvolle situaties. Een van de drie programma’s bestond ook uit acceptatietraining, een proces met mindfulness –oefeningen die stimuleren innerlijke ervaringen tijdens een stressvolle situatie te (h)erkennen en toelaten.

Cortisol en bloeddruk

Iedere deelnemer heeft veertien dagen lang een complete training van 20 minuten afgerond. Vervolgens werden ze in een stressvolle situatie geplaatst terwijl hun cortisolniveau en bloeddruk werd opgemeten.

Belang acceptatietraining

Bij de deelnemers die een mindfulness programma volgden inclusief acceptatietraining werden lagere cortisolniveaus en systolische bloeddruk waargenomen dan bij de deelnemers die een programma volgden zonder acceptatietraining. De bloeddrukwaarden lagen gemiddeld 20 procent lager en de cortisolwaarden gemiddeld 50 procent.

Kort en systematisch

‘We hebben niet alleen geconstateerd dat acceptatie een cruciaal onderdeel is van een mindfulnesstraining, ook hebben we aangetoond dat een kort en systematisch mindfulness programma op een smartphone na twee weken al kan bijdragen aan het verlagen van de impact van stress op ons lichaam’, zegt hoofdonderzoeker Emily Lindsay. 

Reageer op dit artikel