nieuws

Universiteit en ziekenhuis bundelen kennis over voeding en sportgeneeskunde

Voeding en gedrag

Universiteit en ziekenhuis bundelen kennis over voeding en sportgeneeskunde

Tijdens het Sportinnovator Event XL in Den Haag is het samenwerkingsverband van Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei erkend als centrum in het sportinnovator-ecosysteem. Deze erkenning resulteert in de start van het Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health.

In dit centrum bundelen beide organisaties hun expertise van voedingswetenschap, slaapkennis, gezondheid en sportgeneeskunde met als doel de ontwikkeling van hoogwaardig toepasbare kennis en onderbouwde innovaties voor sport te versnellen.

Gebundelde kennis

‘We willen onze kennis van voedingsstatus en slaap uitdiepen en inzetten om het regime rond inspanning, herstel en adaptatie, en daarmee belastbaarheid, te verbeteren. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld nieuwe persoonlijke voedingsadviezen rond trainingen en wedstrijden van sporters’, aldus Marco Mensink, universitair docent voeding, energiemetabolisme & gezondheid bij Wageningen University & Research.

Doorontwikkeling Nutriprofiel

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van persoonlijk voedingsadvies staan al op de planning. ‘In 2018 wordt het concept Nutriprofiel door ontwikkeld voor sporters’, aldus Jacqueline Klein Gunnewiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei en projectleider van het centrum.

‘Nutriprofiel geeft persoonlijk voedingsadvies op basis van metingen van vitaminewaarden in het bloed en is geïntegreerd in de medische zorg. Internationaal is dit een unieke aanpak. Het is nu al beschikbaar voor de consument.’

Samenwerking uitbouwen

Het nieuwe centrum Nutritional Status & Health gaat het komend jaar met de Sportinnovator centra Sportcentrum Papendal, TeamNL Innovation Center en KNVB Campus de samenwerking uitbouwen in projecten rondom voeding, voedselconsumptie en gezondheid.

Reageer op dit artikel