nieuws

Omgevingsprikkels lijken voedingskeuzes automatisch te beïnvloeden

Voeding en gedrag

Omgevingsprikkels lijken voedingskeuzes automatisch te beïnvloeden

Gezondheidswaarschuwingen voor gezonde voedingskeuzes lijken alleen effectief te zijn in een omgeving waar geen voedingsprikkels aanwezig zijn.

Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De wetenschappers onderzochten de effecten van gezondheidswaarschuwingen op voedingskeuzes in de aan- of afwezigheid van voedingsgerelateerde stimuli.

Specifieke omgevingssignalen

‘Gezondheidswaarschuwingen zorgen ervoor dat mensen vaak gezondere voedingskeuzes willen maken. Toch kiezen velen nog steeds voor ongezonde voedingsproducten’, aldus hoofdonderzoeker Aukje Verhoeven.

‘We vermoedden dat dit deels te wijten is aan het feit dat mensen leren om specifieke signalen in hun omgeving te associëren met bepaalde voedingskeuzes.’

Macdonald logo

Als voorbeeld noemt Verhoeven het eten van een burger. ‘Alleen al het zien van het McDonald’s logo (stimulus) zorgt ervoor dat we snakken naar een burger en besluiten naar een fastfoodrestaurant te gaan. Ongezonde voedingskeuzes worden automatisch geactiveerd door geleerde associaties en dat maakt dat gezondheidswaarschuwingen die gericht zijn op bewuste voedingskeuzes, niet altijd effectief zijn.’

Instrumentale overdracht methode

De onderzoekers maakten in deze studie gebruik van de zogenoemde Pavloviaanse-instrumentale overdracht. Hiermee konden de onderzoekers in een gecontroleerde omgeving, leerprocessen tussen bepaalde (voedings)keuzes en omgevingsstimuli bij proefpersonen stimuleren.

Afwezigheid voedselstimuli

Gezondheidswaarschuwingen voor gezonde voedingskeuzes lijken alleen effectief te zijn in een omgeving waar geen voedingsstimuli aanwezig zijn.

‘Wanneer er voedingsstimuli aanwezig zijn die mensen associëren met bepaalde snacks, kiezen ze voor het bijbehorende (ongezonde) voedingsproduct, zelfs als ze weten dat het ongezond is of niet echt naar dat voedingsproduct hunkeren’, aldus Verhoeven.

Reageer op dit artikel