nieuws

Ontevreden over je lichaam, trek de natuur in

Voeding en gedrag

Ontevreden over je lichaam, trek de natuur in

Een natuurlijke omgeving kan een sterk positief effect hebben op het lichaamsbeeld. Je hoeft er niet eens voor naar buiten. In de natuur verblijven of blootstelling (bijvoorbeeld via foto`s) aan een natuurlijke omgeving blijkt bij te dragen aan meer respect voor je lichaam. Rigide ideaalbeelden over hoe een lichaam er volgens de (sociale) omgeving uit zou moeten zien, worden daarbij weggedrukt. Dit komt naar voren uit verschillende studies waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het tijdschrift Body Image.

In drie studies, met een verschillende opzet, kregen proefpersonen foto`s te zien van een natuurlijke of een bebouwde omgeving. Na het zien van de natuurbeelden hadden de deelnemers een beter beeld over hun lichaam. Na het zien van de bebouwing niet.

In de natuur verblijven


In een vierde en vijfde studie werd gemeten hoe mensen zich verhouden tot hun lichaam als ze daadwerkelijk in de natuur verblijven. Beide studies laten zien dat tijd in de natuur aanzienlijk bijdraagt aan een positievere waardering van het lichaam.

Fysiek en mentaal afstand nemen

 

Volgens de hoofdauteur van het onderzoek, Viren Swami, professor sociale psychologie van de Anglia Ruskin Universiteit in Cambridge is een van de verklaringen voor een positief lichaamsbeeld door de natuur dat mensen fysiek en mentaal afstand kunnen nemen van een omgeving waarin de focus ligt op hoe iemand verschijnt. Dat laatste is een van de oorzaken voor een negatief lichaamsbeeld.

Soft fascination

 

Een andere verklaring is de voortdurende aandacht die de natuurlijke omgeving van iemand vraagt, een proces dat ook wel bekend staat als ‘soft fascination’. Dit gaat vaak gepaard met positieve gevoelens waardoor negatieve gedachten verdwijnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een attractief beeld van een grote opkomende zon.

Functie boven esthetiek

Eerder onderzoek heeft al laten zien dat activiteiten als sport, dans, yoga of tekenen kunnen bijdragen aan een positief lichaamsbeeld. Ook in de natuur verblijven zorgt er dus voor dat de aandacht wordt afgeleid van de esthetische kant van het lichaam en meer gelegd blijft bij de functie ervan.

Bron:
Viren Swami, David Barron, Adrian Furnham. Exposure to natural environments, and photographs of natural environments, promotes more positive body image. Body Image, 2018; 24: 82 DOI: 10.1016/j.bodyim.2017.12.006

Reageer op dit artikel