nieuws

Programma Smaaklessen voor de basisschool blijkt effectief

Voeding en gedrag

Programma Smaaklessen voor de basisschool blijkt effectief

Twee studies naar de effecten van het programma Smaaklessen van Wageningen University & Research laten positieve resultaten zien. Op basis hiervan heeft het Centrum Gezond Leven van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het erkent met de kwalificatie: Eerste aanwijzingen voor Effectiviteit op determinanten van gezond voedingsgedrag.

Het lesprogramma, dat elke vijf jaar door een commissie beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, is gestegen van ‘Goed onderbouwd’ naar ‘Eerste aanwijzingen voor Effectiviteit’. Smaaklessen het eerste landelijke lesprogramma over voeding op de basisschool op dit niveau.

Beleven van voedsel
Smaaklessen is een lesprogramma over eten waarin het beleven van voedsel centraal staat. Kinderen verkennen en ervaren op een speelse manier hun eten door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken. Via smaakopvoeding voor voedsel en voeding worden kennis en vaardigheden aangeleerd die ze nodig hebben om een gezonde en bewuste voedselkeuze te kunnen maken nu en op latere leeftijd.

Groter effect
De gevonden effecten in de studies liggen op het gebied van smaak, uitproberen van producten en kennis over gezonde voeding. De verrijking van het lesprogramma met een Smaakmissie, een interactieve lesmodule over een basisproductgroep, zoals groente, vlees of zuivel, beoordeelt de commissie als veelbelovend om de effectiviteit van het lesprogramma verder te verhogen.

Doorontwikkeling lesprogramma
In de komende jaren wordt Smaaklessen verder doorontwikkeld, zodat het lesprogramma in een actuele digitale omgeving aangeboden kan worden. Basisscholen kunnen hiermee flexibeler het lesprogramma inzetten en op maat hun eigen onderwijsaanbod samenstellen. Om de effectiviteit van Smaaklessen verder te verhogen worden de nieuwe elementen van het lesprogramma via onderzoek getoetst in samenwerking met de Wageningen University & Research. Meer informatie over de ontwikkelingen van Smaaklessen in de afgelopen jaren en de plannen voor de toekomst staan in het overzichtsartikel van het Education and Health journal, december 2017.

Reageer op dit artikel