nieuws

Betere lichaamssamenstelling en welzijn kinderen met Boks-programma

Voeding en gedrag

Betere lichaamssamenstelling en welzijn kinderen met Boks-programma

Kinderen die voor school een uur lang sporten hebben een betere lichaamssamenstelling, voelen zich mentaal beter en meer betrokken bij school dan kinderen die niet extra bewegen. Dit blijkt uit een proef met het zogeheten Amerikaanse Build Our Kids’ Succes-programma(Boks), uitgevoerd door onderzoekers van het MassGeneral Hospital for Children.

Het Boks-programma werd op 24 basis- en middelbare scholen aangeboden, waarna 707 leerlingen van 5 tot 13 jaar oud door hun ouders zijn opgegeven voor de proef. In het Boks-programma moesten 425 kinderen twaalf weken twee of drie keer per week een uur lang bewegen. De controlegroep van 282 kinderen volgde het programma niet.

Het beweeg uur bestond uit een warming-up, hardlopen, een activiteit zoals push-ups of sit-ups, een spel en praten over voeding tijdens de cool-down. De sessies worden geleid door vrijwilligers die getraind zijn voor het Boks programma.

Lichaamssamenstelling

De onderzoekers keken naar de lichaamssamenstelling, het mentaal welzijn en de betrokkenheid van de deelnemende leerlingen bij school. Ze vergeleken de resultaten met metingen in de controlegroep. De groep die 3 keer per week meedeed aan Boks verbeterde op alle drie de vlakken. De kinderen in de groep die 2 keer per week deed lieten alleen verbetering in welzijn en betrokkenheid zien. 

Meer positieve effecten

De onderzoekers denken dat het programma behalve het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid meer positieve effecten heeft op de kinderen. Zo zouden de kinderen er gezonde gewoonten aan over houden en mentaal weerbaarder worden doordat ze beter met stress, negatieve emoties en leeftijdsgenoten om kunnen gaan. Dit kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en depressie.

Reageer op dit artikel