nieuws

Snackgedrag kinderen mede bepaald door genetische factoren

Voeding en gedrag

Snackgedrag kinderen mede bepaald door genetische factoren

Genetische variaties in smaakreceptoren hebben invloed op het snackgedrag van kinderen. Dat zagen onderzoekers aan de universiteit van Guelph toen ze naar het snackgedrag van kinderen en hun genetische achtergrond van smaakperceptie keken.

In eerder onderzoek werden variaties in genen van smaakreceptoren al geassocieerd met een voorkeur voor zoet, gevoeligheid voor vetstoffen of een afkeur voor bittere groene groente. De onderzoekers wilden nu weten of genetische variaties in smaakreceptoren de smaakperceptie van kinderen zo verandert, dat het invloed uitoefent op de keus van snacks door kinderen. Zo werd in het onderzoek onderscheid gemaakt tussen suikerrijke snacks, vetrijke snacks en energiedichte snacks (suiker- en vetrijk).

Verschillende genvariaties

Door middel van speekselmonsters kan vastgesteld worden of een kind één van de bovengenoemde genvariaties bezit en welke dat is. Nadat bekend was welke genvariatie het kind had, werd er gekeken of er een relatie is tussen het bezit van een gen en snackgedrag. 

Genvariant beïnvloedt snackgedrag

In 80 procent van alle kinderen werd één van de genvariaties gevonden. Kinderen met het gen dat zorgt voor een voorkeur voor zoet, consumeerden significant meer calorieën uit suikerrijke snacks in vergelijking met kinderen die het gen niet hebben. Kinderen met het gen dat zou zorgen voor een aversie voor bittere groene groente, aten meer hoger energiedichte snacks in vergelijking met andere. Dit komt misschien doordat ‘kinderen gezonde groene groente vervangen met ongezonde energiedichte snacks,’ aldus Elie Chamoun, hoofdonderzoeker.

Vet-gevoeligheid

Er werd geen relatie gevonden tussen het dragen van een gen dat kenmerkend is voor vet-gevoeligheid en het consumeren van hoeveelheid vetrijke snacks. Wel aten deze kinderen meer hoge energiedichte snacks dan kinderen met het gen dat voorkeur geeft aan zoete smaken. Dit is volgens Chamoun ‘mogelijk te wijten aan een lagere orale gevoeligheid voor vetstoffen waardoor kinderen onbewust meer kunnen snacken.’ Echter, dit kon niet in deze studie bevestigd worden omdat er geen maten van smaakgevoeligheid gesteld waren.’

Eetdagboek bijhouden

38 families met in totaal 47 kinderen van anderhalf tot vijf jaar oud hadden zich aangemeld voor het onderzoek. Elk kind moest speeksel afgeven. Daarna moesten de ouders drie dagen lang een eetdagboek van hun kind(eren) bij houden. Het ging om twee doordeweekse dagen en één weekenddag. De ouders moesten naast de voedingsmiddelen onder andere ook de bereidingsmanier en merknamen van de producten bijhouden.

Reageer op dit artikel