nieuws

Mannen snacken meer of minder door emoties

Voeding en gedrag

Mannen snacken meer of minder door emoties

Mannen snacken meer wanneer ze zich goed voelen en minder wanneer ze zich niet goed voelen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek uitgevoerd door Saskia Wouters, docent en onderzoeker bij de Open Universiteit Heerlen.

Saskia Wouters onderzocht voor haar proefschrift Between-meal snacking in daily life impulsief snackgedrag tussen de maaltijden door van mannen en vrouwen. Ze legt in haar onderzoek het accent op impulsief snackgedrag uit gewoonte of emotie. Het meeste andere onderzoek op dit terrein richt zich volgens haar op ‘beredeneerd snacken’.

Invloed gemoedstoestand

Volgens het onderzoek blijken vrouwen niet beïnvloed te worden door hun gemoedstoestand als het op impulsief snacken aankomt. Mannen daarentegen gaan minder snacken wanneer ze in een negatieve gemoedsstand zitten en juist meer snacken als ze een positieve gemoedsstand hebben.

Ook komt in de studie naar voren dat laag tot middelbaar opgeleiden vooral snacken uit gewoonte. Hoe sterker de gewoonte, hoe groter de energie-inname door snacks.

Snacken en stress

Ook keek Wouters naar de relatie tussen snacken en stress. Zo onderzocht ze of je je door snacken beter voelt en of dat aan de hand van voedingsstoffen te verklaren is. Het blijkt dat mensen zich iets beter gaat voelen door snacken. Volgens de onderzoeker dempt snacken een negatieve stressactiviteit een beetje. Er bleek echter geen specifieke voedingsstof verantwoordelijk te zijn hiervoor.

Versterkend effect

Wouters vond wel een versterkend effect op negatieve stressactiviteit van koolhydraten. Hoe hoger de koolhydraatinname, hoe hoger de negatieve stressactiviteit als reactie op een gebeurtenis. Voor vetten en eiwitten is er geen effect gevonden. Wouters adviseert meer onderzoek te doen naar deze uitkomsten.

Snackimpuls-app

Voor het onderzoek ontwikkelde ze een app, genaamd de Snackimpuls. De Snackimpuls-app stelt gebruikers tien keer per dag gedurende 7 opeenvolgende dagen, op willekeurige tijdstippen, een aantal vragen. Die vragen gaan over hun stemming op dat moment, de situatie waarin ze zitten, en hun eet- en drinkgedrag.

Wouters verdedigt haar onderzoek donderdag 22 maart aan de Open Universiteit in Heerlen.

Reageer op dit artikel