nieuws

Paleodieet bestond in Zuid-Scandinavië vooral uit vis

Voeding en gedrag

Het dieet van de oermens, ook wel het paleodieet genoemd, in Zuid-Scandinavië bestond vooral uit vis in plaats van vlees. Dit blijkt uit een onderzoek gehouden aan de Lund University in Zweden.

De uitkomsten van het onderzoek veranderen volgens de onderzoekers hoe ze denken dat de mens tienduizend jaar terug in Zuid-Scandinavië heeft geleefd.

Eiwitbron

Adam Boethius en Torbjörn Ahlström, beide osteoloog, analyseerde de botten van dieren (waaronder botoverblijfselen van vis) en tachtig menselijke skeletten gevonden in Zuid-Scandinavië, die tussen de 10 500 en 7500 jaar oud zijn. Daaruit blijkt dat vis de grootste eiwitbron is in het oerdieet. Tot nu toe werd gedacht dat vlees de grootste eiwitbron was.

Aan de hand van de chemische structuur van de botten konden de onderzoekers zien dat meer dan de helft van alle eiwitten kwam van vis. Daarnaast een deel van zeehonden en landdieren zoals wilde zwijnen en herten. Planten maakte maar enkele procenten op van de gehele eiwitinname.

Leefstijl oermens

Het feit dat er vooral vis gegeten werd heeft volgens Adam Boethius gevolgen voor onze kennis over de levenswijze van deze mensen. ‘Vissers blijven, in vergelijking met jagers, vaker op één plek. Vanwege de beperkte hoeveelheid aan goede plekken om te vissen. Dit geeft aan dat vestigingen in Scandinavië eerder ontstonden dan gedacht,’ aldus Boethius.

Het idee dat de vestigingen eerder ontstonden dan gedacht, werd volgens Boethius ook ondersteund door dat er in de studie naar voren kwam dat er door individuen altijd of zoet- of zoutwatervissen werden gegeten. ‘Dit geeft aan dat de groepen beperkte mobiliteit hadden en meestal leefden op een lokaal dieet,’ zegt Boethius.

Vestigen beste alternatief

Doordat verschillende groepen zich vestigden op plekken rijk aan vis, werd het volgens de osteologen moeilijker voor andere groepen om rond te trekken.

‘Voor rondtrekkende groepen betekende de vestiging van andere groepen dat er no-go-zones gecreëerd werden. Op lange termijn maakte dit het gebied kleiner voor groepen die jaagden en verzamelden. Dus werd vestigen op één plek het beste alternatief,’ concludeert Boethius.

Reageer op dit artikel