nieuws

Jongvolwassen met kookvaardigheden eten gezonder

Voeding en gedrag

Jongvolwassen met kookvaardigheden eten gezonder

Jongvolwassen die vinden dat ze goede kookvaardigheden hebben, houden er gezondere eetgewoonten op na. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Nutrition Education and Behavior.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt uit de Project Eating and Activity in Teens and Young Adults(EAT)-studie. De eat-studie is een langlopende studie die al sinds 1998 loopt en zich richt op factoren gerelateerd aan gewicht.

Gezondere eetgewoonten

Meer dan een kwart van de deelnemers die deelnamen aan de studie schatte hun kookvaardigheden als goed in. Zij die dat deden, hadden gezondere eetgewoonten dan de deelnemers die hun kookvaardigheden inschatten als heel slecht of slecht.

De slechte kokers aten op latere leeftijd meer maaltijden met groente en deden dit vaker met hun familie. Bovendien consumeerden ze minder vaak fastfood.

Impact kookvaardigheden

‘De impact op eetgewoonten door vroeg in het leven goede kookvaardigheden te ontwikkelen, is pas later in het leven duidelijk,’ zegt hoofdauteur van het onderzoek, Jennifer Utter van de Universiteit van Auckland, Nieuw Zeeland.

De onderzoeker benadrukt dat ‘het belangrijk is dat er mogelijkheden komen voor adolescenten om hun bedrevenheid in koken te verbeteren.’

Onderzoeksopzet

Meer dan duizend jongvolwassenen gaven zich op. Ze zaten allemaal in Minnesota, Amerika op 31 verschillende openbare middelbare scholen. In 2002 kregen de deelnemers van 18-23 jaar oud een vragenlijst waarop zij hun eigen kookvaardigheden moesten beoordelen. Hierbij konden ze kiezen tussen heel slecht, slecht, voldoende en goed. Tien jaar later kregen dezelfde mensen, ondertussen al 30-35 jaar oud, weer een vragenlijst maar ditmaal met vragen over hun eetpatroon.

Reageer op dit artikel