nieuws

Krachtsporters die tijdens maaltijden eiwitsupplementen innemen verliezen meer vet

Voeding en gedrag

Krachtsporters die tijdens maaltijden eiwitsupplementen innemen verliezen meer vet

Krachtsporters die tijdens maaltijden eiwitsupplementen innemen verliezen meer vet-massa dan krachtsporters die ze als tussendoortje in innemen. Dit blijkt uit een review gepubliceerd in Nutrition Reviews.

Amerikaanse onderzoekers aan de Purdue University in Indiana analyseerde in het onderzoek gegevens van 34 studies bestaande uit 59 interventiegroepen.

Tijdens of tussendoor

Van de negenenvijftig interventiegroepen consumeerden zestien groepen de eiwitsupplementen tijdens maaltijden en drieënveertig groepen tussen de maaltijden door. Alle deelnemers deden aan krachtsport.

Verlies in vet-massa

In negentig procent van alle interventiegroepen was sprake van een toename in spiermassa. Echter, bij bijna negentig procent van de deelnemers die hun eiwitsupplement samen met een maaltijd consumeerde, was tegelijkertijd sprake van verlies in vetmassa.

Daar staat tegenover dat onder deelnemers die hun eiwitsupplement als tussendoortje consumeerden maar bij zestig procent verlies van vetmassa optrad.

Lagere calorie-inname

Volgens Wayne Campbell, hoogleraar voedingswetenschappen en tweede auteur van het onderzoek, komt het verschil in verlies van vetmassa waarschijnlijk door een verminderde calorie-inname.

Zo zouden volgens de hoogleraar mensen die het eiwitsupplement bij de maaltijd innemen dit compenseren door minder te eten. ‘Deze compensatie gebeurt niet wanneer het supplement als tussendoortje word geconsumeerd. Wat leidt tot een hogere calorie-inname over de gehele dag,’ aldus Campbell.

Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig om de timing van eiwitsuppletie in relatie tot maaltijden beter te begrijpen.

 

Reageer op dit artikel