nieuws

Dafne Schippers: ‘Ik ben dag in dag uit met voeding bezig’

Voeding en gedrag

Dafne Schippers: ‘Ik ben dag in dag uit met voeding bezig’

Tijdens de perslunch op sportcentrum Papendal laat sprinter Dafne Schippers een paar gangen staan. Zo bewust is ze met voeding bezig. Het zijn de hoogtijdagen van haar wedstrijdseizoen. Opletten dus, ze is gevoelig voor gluten. Turner Epke Zonderland eet rustig door. Zijn credo: variatie. Nu hij afgestudeerd is als arts en zich meer met sportgeneeskunde bezighoudt, verdiept hij zich steeds meer in de mechanismen achter voeding. Voor beide jonge sporters is het een belangrijk onderdeel van hun training en prestaties.

Tijdens zijn carrière is Zonderland vaak geadviseerd door sportdiëtisten en voedingskundigen. Onlangs studeerde hij af als arts, de basisopleiding. ‘Daarin heb ik eigenlijk weinig voedingsvakken gehad’, zegt hij. Een bekend gegeven in de geneeskundeopleidingen in Nederland. ‘Als student kreeg ik in de basisopleiding wel wat voeding, maar heel weinig en niet specifiek, wat wel jammer is. Aan het eind van mijn opleiding heb ik me wel meer verdiept in sportgeneeskunde en dan krijg je meer te maken met de fysiologie achter voeding en ik denk ook dat ik als specialisatie meer die kant op ga. Maar over het algemeen was er weinig aandacht voor voeding, dus heb ik alle voedingsadviezen wel nodig gehad.’

Bewust met voeding

Terwijl Zonderland in het begin van zijn sportcarrière heel nauwkeurig bezig was met het tellen van zijn voedingsinname, zoals de hoeveelheid eiwitten, is dat nu niet meer nodig. ‘Toen ik in het begin met voedingskundigen te maken had, moest ik goed bijhouden wat ik at. Terwijl ik de deskundige inzicht gaf, was ik zelf ook aan het tellen en bijhouden. Nu hoeft eigenlijk niet meer, omdat je er uiteindelijk veel feeling voor krijgt. Je weet dan wel wat er in bepaalde producten zit en wat niet. Het gaat meer op gevoel. Maar ik hou nog wel bij wat ik heb gegeten, aan het eind van de dag bijvoorbeeld bepaal ik of ik wel of niet genoeg gehad heb, want je kunt niet altijd vertrouwen op je gevoel, zeker niet bij wedstrijden of zware trainingen. Ik monitor het wel.’

Wisselende voedingsadviezen

Is zijn visie op voeding in de loop der jaren veranderd door zijn toegenomen kennis? ‘De basis heb ik van diëtisten gehad, maar er zijn wel voorbeelden te geven van veranderende inzichten. Zo was het een tijd gebruikelijk om je eiwitten verspreid over de dag in te nemen, in porties, dat was bewezen. Later kwamen er onderzoeken dat het niet zou uitmaken. Ik merkte wel het verschil in hoe ik me erbij voelde. Dat is ook belangrijk, uitvinden wat voor mij werkte. Ik zorg er nu voor dat ik na mijn training een portie eiwit kan nemen en koolhydraten aanvul. Dat zijn wel zaken die je consequent moet volhouden, want als je het niet doet, dan hou je het aan het eind van een week niet goed vol.

Ook tijdens wedstrijden, als je bijvoorbeeld misselijk bent, moet je goed nagaan wat er aan de hand was en of je eten daarbij een rol speelde. Dat is voor een groot deel eigen ervaring. Ik merk nu wel, nu ik weer in de boeken duik, wat de mechanismen achter sommige processen zijn, maar het gaat vooral ook om je eigen ervaring.’

Op reis

Als Zonderland de wereld over reist, maakt hij graag gebruik van proteïnen in zakken. Niet overal zijn dezelfde producten aanwezig als in Nederland. Zo heeft hij voor na een intensieve training een zak proteïnen bij zich waarmee hij snel na de inspanning een tekort kan aanvullen voor snel herstel. Doorgaans 20 gram eiwit. ‘Ik duik ook wel eens een supermarkt in om te zien of er wat bij is. In vergelijking met vijf tot tien jaar geleden zie ik wel dat er steeds meer sporters met voeding bezig zijn. Iedereen heeft eigenlijk wel een plan van aanpak of een manier voor herstel. Het wordt steeds professioneler en mensen zijn er fanatieker mee bezig.’

‘Kip als ontbijt’


In de meimaand liep Dafne Schippers met goede resultaten verschillende wedstrijden, maar ver verspreid over de wereld met vaak een tijdsverschil. ‘Dat betekent dat je soms kip te eten krijgt op de tijd dat je normaal een ontbijt zou nemen. Dat is altijd wel even zoeken om de basisvoeding bij elkaar te krijgen’, zegt ze. ‘In dat geval bieden zakken met proteïnen ook wel een uitkomst.’

Ook bewust met voeding  

Tijdens de lunch geeft Dafne Schippers aan dat ze zeer bewust met voeding bezig is. Ze laat ook enkele gangen staan van de lunch die ‘sportkok’ Erik te Velthuis van Papendal met kwark maakte. ‘Ik ben er sinds enkele maanden achter dat ik gevoelig ben voor gluten in de voeding’, zegt ze. ‘Ik ben niet intolerant of heb geen allergie, maar soms leidt het tot een wat opgeblazen gevoel. In de periode dat ik veel wedstrijden moet doen, ga ik daarom heel bewust met mijn voeding om en let ik goed op wat ik wel en niet eet. Eigenlijk is dat altijd zo geweest. Ik ben dag in dag uit met voeding bezig.’

Voeding in detail

Zoals voor Epke, geldt ook voor Dafne dat ze moet zoeken naar de beste balans in de voeding. ‘Je moet zelf uitvinden wat voor jou het beste werkt. Het is niet zo dat ik dingen echt niet mag. Ik heb ook wel eens zin in een stukje chocolade. Maar het voelt ook weer niet echt als een dieet. Ik zoek steeds meer naar gezonde dingen die ik lekker kan maken om ervan te genieten.’

Reageer op dit artikel