nieuws

EFSA keurt gezondheidsclaim Unilever goed: drinken van zwarte thee zorgt voor betere concentratie

Voeding en gedrag

EFSA keurt gezondheidsclaim Unilever goed: drinken van zwarte thee zorgt voor betere concentratie

Zwart thee bevordert vanwege het cafeïne gehalte het aandachtvermogen bij mensen. Consumentenkunnen zich na consumptie beter concentreren en inkomende sensorische informatie beter filteren en gebruiken. Dit stelt de European Food Safety Authority (EFSA) op basis van door Unilever aangeleverde wetenschappelijk onderzoek.

De EFSA keurt hiermee een officiële gezondheidsclaim voor zwarte thee goed. Wanneer de Europese Commissie (EC) instemt met de gezondheidsclaim zal Unilever vijf jaar lang het exclusieve recht hebben om de gezondheidsclaim te gebruiken.

Twee tot drie porties

Op basis van het aangeleverde bewijs concludeert de EFSA dat er een direct verband is gevonden tussen de consumptie van zwarte thee en een versterkt aandachtvermogen onder volwassenen. Hiervoor moeten binnen 90 minuten twee tot drie porties zwarte thee gedronken worden. De twee tot drie porties staan gelijk aan 75 mg cafeïne. Ter vergelijking: een kop filterkoffie bevat 85 mg cafeïne.

Positieve effecten

Volgens Amelia Jarman, wetenschapper en directeur van de R&D afdeling bij Unilever, had de levensmiddelenfabrikant aanleiding om te geloven dat zwarte thee positieve gezondheidseffecten bezat. ‘Daarom wilde wij wetenschappelijk bewijs generen om dit te bevestigen.’

Drie interventiestudies

Unilever voerde drie interventiestudies uit waarin de deelnemers thee moesten drinken en vervolgens taken moesten uitvoeren. De deelnemers werden verdeeld over een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep kreeg zwarte thee en de controle groep een placebo (heet water dat qua smaak en kleur op zwarte thee lijkt). Na het uitvoeren van de taken bleek dat de interventiegroep de taken beter uitvoerde.

Blij met goedkeuring

Clive Gristwood, voorzitter R&D Food & Refreshment bij Unilever, geeft aan dat het bedrijf blij is met de goedkeuring. ‘Het is zeer waardevol voor ons om dit officiële positieve wetenschappelijke oordeel van de EFSA te hebben. Wij zijn blij dat we een van de weinige bedrijven zijn die dit hebben bereikt en beschouwen het als een beloning voor onze inzet in jarenlange onderzoek naar de voordelen van het van drinken van thee.’

Reageer op dit artikel