nieuws

‘Meer groente, minder vlees en terug naar de Nederlandse eetcultuur’

Voeding en gedrag

‘Meer groente, minder vlees en terug naar de Nederlandse eetcultuur’

‘Meer groente, minder vlees en terug naar de Nederlandse eetcultuur’ was de strekking van de sprekers op het mini-symposium op het Food Innovation Bachelor Awards van het Voedingscentrum.

Zo gaf Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaam eten, een presentatie over de geschiedenis van het Voedingscentrum en hoe Nederlanders zo gezond en duurzaam mogelijk kunnen eten. Daarnaast kwam Albert Kooy, meesterkok en voorzitter van Dutch Cuisine, spreken over de principes en doel achter Dutch Cuisine.

Voeding vraagt veel van de wereld

Roy van der ploeg, persvoorlichter bij het Voedingscentrum, opende het mini-symposium met de woorden: ‘Voeding vraagt veel van de wereld. Zo’n 20 tot 35 procent van de milieubelasting wordt veroorzaakt door ons voedselsysteem.’

Corné van Dooren

Van Dooren opende zijn presentaties met verschillende voedselinnovaties voor de toekomst: kweekvlees, 3D printers, kweekbakken: ‘Mooie innovaties, maar erg duur.’

Het kan veel makkelijker en goedkoper volgens de specialist. ‘Eet meer groente en fruit, eet minder vlees. Volg de schijf van vijf en dan eet je gelijk al gezonder en duurzamer.’

Van schaarste naar overvloed

Sinds het bestaan van het Voedingscentrum is er op het gebied van voeding veel veranderd volgens de Van Dooren. ’Toen het Voedingscentrum werd opgericht, net na de oorlog, was het een tijd van schaarste. Nu 75 jaar later is er voeding in overvloed en dan brengt hele andere problemen met zich mee: overbevissing, verlaging biodiversiteit, overgewicht, etc.’

Slimme keuzes maken

Ondanks dat eten volgens de schijf van vijf gezond en duurzaam is, kan het binnen de schijf nog duurzamer zegt de kennisspecialist. ‘Door slimme keuzes: lokale groente, duurzame vis en vleesloze dagen kan iemand nog duurzamer eten.’

Traditioneel Nederlands eten

In zijn recent verschenen proefschrift over gezond en duurzaam eten vergeleek hij voedingspatronen zoals het vegetarisch, mediterraan of Scandinavisch dieet met het low-lands dieet (traditioneel Nederlands eten) op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.

Hieruit blijkt dat het low-lands dieet door bewuste keuzes net zo gezond kan zijn als een mediterraan dieet, maar daarnaast een veel lagere milieubelasting heeft. ‘Terug naar de Oudhollandse Nederlandse eetcultuur, alleen wel met minder zout en vlees,’ aldus Van Dooren.

Gezond en duurzaam

Hiermee sloeg hij een brug naar de volgende spreker: Albert Kooy. Voorzitter van Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse eetcultuur weer in het zonnetje wil zetten. ‘Een kaart gebaseerd op de Nederlandse cultuur is gezond en duurzaam. Nederland is bijzonder, want als we lokaal eten, eten wij divers over het jaar heen. De natuur moet bepalen wat we eten.’

Reageer op dit artikel