nieuws

Hartig eten stimuleert gezonde eetgewoonten

Voeding en gedrag

Hartig eten stimuleert gezonde eetgewoonten

Vrouwen met een verhoogde kans op obesitas kunnen door het consumeren van bouillon rijk aan umami (oftewel hartige smaak) wellicht komen tot gezondere eetgewoonten of voedselkeuzes. Dit stellen onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) aan de hand van hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychopharmacology.

Umami is één van de basis smaken samen met zout, zout, bitter en zuur. Een belangrijke stof die komt kijken bij deze smaak is glutaminezuur, één van de twintig natuurlijk voorkomende (niet essentiële) aminozuren, wat vooral voorkomt in producten als zuivel, vis en vlees.

Remt eetlust

Uit eerder onderzoek bleek dat de inname van mononatriumglutamaat (MSG), de zoutvorm van glutaminezuur, in een bouillon of soep voor een maaltijd de eetlust remt, vooral bij vrouwen die aanleg hebben om vaak te overeten en aan te komen in gewicht. De onderzoekers van BIDMC hebben op die studie voortgewerkt en gekeken naar veranderingen in het brein van jonge vrouwen na het consumeren van kippenbouillon met of zonder msg.

Drie laboratoriuminstrumenten

In de studie werden drie laboratoriuminstrumenten gebruikt om veranderingen te detecteren: een computertest die zelfregulering meet, een buffetmaaltijd waarbij deelnemers zoveel mochten eten als zij wilden (terwijl ze een speciale bril droegen die oogbewegingen volgde), en een functionele hersenscan die de hersenactiviteit meet terwijl deelnemers voedselkeuzes maakten.

Betere zelfregulering

Het bleek dat na inname van de umamirijke bouillon deelnemers beter scoorden op de zelfreguleringstest dan de deelnemers die de bouillon niet hadden gedronken. Ook hadden ze een meer gerichte blik op producten tijdens maaltijden en activeerde bij de umami-eters het hersengebied dat gekoppeld is aan succesvolle zelfregulering tijdens de keuze van voedsel sterker. Ook consumeerden degenen met een hoger risico op obesitas na consumptie van de umami-rijke vloeistof minder verzadigd vet tijdens de maaltijd.

Gevoelig en objectief gemeten

‘Eerder onderzoek bij mensen bestudeerde de effecten van umami-bouillons op de eetlust, maar die werden meestal beoordeeld met subjectieve meetinstrumenten. Hier hebben we diezelfde bevindingen over de gunstige effecten van umami op gezond eten bij vrouwen met een hoger risico op obesitas nogmaals geconstateerd. Echter, wij hebben gebruik gemaakt van een nieuw laboratoriuminstrumenten die gevoelig en objectief zijn,’ zei hoofdauteur Miguel Alonso-Alonso, MD, PhD, een universitair docent bij het Centrum voor de Studie van de Voedingsgeneeskunde in BIDMC’s Afdeling Chirurgie.

Gezonde keuzes

‘Veel culturen over de hele wereld pleiten voor het drinken van een bouillon voor de maaltijd. Onze studie suggereert de mogelijkheid dat mensen met een hoog risico op obesitas voordeel kunnen hebben van een umami-rijke bouillon voor een maaltijd om gezond eten en gezonde voedselkeuzes te vergemakkelijken,’ aldus Alonso-Alonso.

Reageer op dit artikel