nieuws

Nederlanders zijn geen pretentieuze wijndrinkers

Voeding en gedrag

Nederlanders zijn geen pretentieuze wijndrinkers

Alle adviezen van het voedingscentrum ten spijt: Nederlanders houden van een wijntje. Bijna één op de drie (31%) Nederlanders drinkt minimaal eens per week een glaasje wijn en bijna de helft (48%) minimaals eens per maand. Over het algemeen zijn Nederlanders geen pretentieuze wijndrinkers en spelen ze vooral veel op safe, aldus de uitkomsten van een consumentenonderzoek van Motivaction.

7% van de Nederlanders drinkt elke dag een glaasje en onder de 65-plussers is dit zelfs twee keer zo veel (14%). 47% heeft thuis een voorraadje wijn liggen. Over wat voor wijn dat is doen Nederlanders niet zo moeilijk. Zo kopen ze hun wijn vaker bij de supermarkt (77%) dan bij de slijterij (42%) of wijnspeciaalzaak (9%) en is prijs (78%) daarbij belangrijker dan druivensoort (60%), streek van herkomst (49%) en jaar (20%).

Kieskeurige jongeren
Een groep die wel wat kieskeuriger is dan de gemiddelde Nederlander, zijn jongeren (25-34). Zo letten ze minder op prijs (70%) en meer op het uiterlijk van de fles (44% vs. 28% gemiddeld) en de waardering door kenners (35% vs. 26% gemiddeld). Ook raadplegen ze vaker een wijnapp (15% versus 7% gemiddeld) en vinden ze vaker dan gemiddeld dat er niks – en zeker geen draaidop – boven een fles met een kurk gaat (31% versus 20% gemiddeld).

Liever een veilige keuze
Over het algemeen zijn Nederlanders geen pretentieuze wijndrinkers en spelen ze vooral veel op safe. Zo koopt 51% in de supermarkt bijna altijd dezelfde wijn, omdat ze weten dat die lekker is en kiest 40% in de horeca standaard de huiswijn. Bij het kiezen van een fles letten Nederlanders nauwelijks op kwaliteitsaanduidingen (30%) of wat de kenners erover zeggen (26%).

Wijnapps
Wijnapps zoals Vivino of Weinstein worden ook nauwelijks geraadpleegd (7%). Slechts 10% van de Nederlanders beschouwt zichzelf als een wijnkenner, onder mannen (12%) en de leeftijdsgroep 25-34 (16%) bevinden zich een stuk meer zelfbenoemde wijnkenners.

Motivaction-onderzoek
Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction met meer dan 60.000 leden. 1.015 respondenten in de leeftijd van 18 tot 75 jaar hebben een vragenlijst volledig beantwoord. Het onderzoek is representatief gewogen op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality. De veldwerkperiode van het onderzoek is 19 juni tot 25 juni 2018.

Reageer op dit artikel