nieuws

De RFM, een nauwkeuriger instrument dan de BMI?

Voeding en gedrag

De RFM, een nauwkeuriger instrument dan de BMI?

De momenteel veelgebruikte Body Mass Index (BMI) meting wordt door veel experts beschouwd als een onnauwkeurige methode om de relatie tussen gewicht en gezondheid vast te stellen. Onderzoeker Orison Woolcot van het Cedars-Sinai medisch centrum in Los Angeles ging op zoek naar een nieuwe, alternatieve methode en ontwikkelde de zogenoemde Relative Fat Mass-index (RFM-index).

De BMI is een grove maat om een relatie tussen gewicht en gezondheid vast te stellen. Deze maakt echter geen onderscheid op meerdere gezondheidsparameters zoals botmassa, spiermassa, en overtollig vet. Orison ontwikkelde een methode waarmee hij ook de relatieve vet massa van patiënten kan berekenen, een nauwkeuriger methode dan de veel gebruikte BMI, maar volgens de onderzoeker even eenvoudig, gemakkelijk en goedkoop.

 

Relatieve vet massa

Om de RFM-methode te ontwikkelen onderzocht het team van Woolcot zo’n 300 mogelijke manieren om het lichaamsvet te berekenen aan de hand van data van 12.000 patiënten. Hieruit destilleerden ze de mogelijke RFM-methode, een formule waarin de lengte van het lichaam en de middelomtrek worden ingevoerd, waarna het relatieve vet massa in naar voren komt.

De nieuwe methode is vervolgens gevalideerd met een pool van 3500 patiënten. De uitkomst van de berekeningen van de RFM-methode van Woolcot is daarna vergeleken met de uitkomsten van de methoden volgens de BMI. Deze werd vastgesteld via een zogenoemde DXA-lichaamsscan bij patiënten. Met de scan kan zeer nauwkeurig lichaamsweefsel (spierweefsel), bot en vet worden bepaald. De uitkomsten van de RFM-berekeningen van Woolcot correspondeerden met de precisie van de DXA-scan en bleken nauwkeuriger dan de BMI.

 

Geen weegschaal


Volgens Woolcott is het grootste voordeel van zijn methode dat je zelfs geen weegschaal meer nodig hebt om nauwkeurig het relatieve vet massa te bepalen: ’Alleen een meetlint is voldoende’.

 

De RFM-formule:

64 − (20 × lengt/buikomtrek) + (12 × geslacht)             
geslacht = 0 voor mannen en 1 voor vrouwen

Reageer op dit artikel