nieuws

‘Jonge meisjes krijgen hun eten liever gescheiden opgediend, jongens maakt het niet zo uit’

Voeding en gedrag

‘Jonge meisjes krijgen hun eten liever gescheiden opgediend, jongens maakt het niet zo uit’

De voorkeuren van kinderen over de manier waarop hun eten is geserveerd, blijken nogal uiteen te lopen, afhankelijk van hun geslacht en leeftijd. Voor veel ouders is het een uitdaging hun kinderen gezond te laten eten, wellicht helpt de manier waarop het eten geserveerd wordt hierbij.

Onderzoeker Annemarie Olsen en haar collega’s van  de Universiteit van Kopenhagen (Future Consumer Lab faculteit) gingen na of er voordelen te halen zijn uit de manier waarop ons eten wordt geserveerd.

Voorkeur voor serveerstijl

In hun onderzoek toonden ze aan dat jongere meisjes (7-8 jaar) een voorkeur hebben voor een aparte serveerstijl (ingrediënten op het bord los van elkaar). Jongens van dezelfde leeftijd daarentegen lijken geen voorkeur te hebben voor hoe het eten op het bord ligt. Ook komt in het onderzoek naar voren dat kinderen tussen 12 en 14 jaar hun eten liever gemengd willen hebben of als een mix van afzonderlijke en gemengde maaltijdingrediënten.

Onderzoek met foto’s

De onderzoekers lieten 100 scholieren van 7-8 jaar en 12-14 jaar verschillende foto’s zien van identieke gerechten. Op de ene foto waren alle maaltijdcomponenten apart gepresenteerd. Op een tweede foto was al het eten door elkaar gemengd. Op derde foto waren sommige maaltijdcomponenten los van elkaar te zien, maar was de rest vermengd. De scholieren kregen als taak om de foto´s te rangschikken, hiermee gaven ze aan welke serveerstijl zij als voorkeur hadden en welke ze het minst aantrekkelijk vonden.

Reden voor gescheiden eten onduidelijk

Het onderzoek geeft niet aan wat de reden is dat meisjes hun eten liever afzonderlijk geserveerd willen hebben. De onderzoekers suggereren dat het zou kunnen dat ze geloven dat verschillende ingrediënten elkaar kunnen besmetten. Of het zou zo kunnen zijn dat ze hun eten in een bepaalde volgorde willen eten. Met gescheiden eten hebben ze meer overzicht.

Voorkeur voor kleine porties

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat kinderen bij het eten van groente en fruit een voorkeur hebben voor kleine porties. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker hun eten oppakken en opeten. Daarnaast is het bekend dat kinderen beïnvloed kunnen raken door wat ze zien liggen op het bord. De hoeveelheid eten wat op een bord ligt kan namelijk  invloed hebben op hoeveel een kind eet.

 

Reageer op dit artikel