nieuws

‘Vermeld calorieën op menukaart in restaurant’

Voeding en gedrag

‘Vermeld calorieën op menukaart in restaurant’

Als gasten in restaurants direct de calorie-informatie te zien krijgen op de menukaart, heeft dit merkbaar invloed op de menukeuze. Dit stelden hoofdonderzoeker Cawley’s en zijn team van het Cornell University (National Bureau of Economic Research) vast.

De onderzoekers voerden een experiment uit in restaurants over de calorie-informatie in relatie  calorie-inname. Mensen die bestelden van menukaarten die calorieën weergeven, krijgen minder calorieën binnen. Dit in tegenstelling tot respondenten die een menu gebruikten zonder calorievermelding: zij consumeerden meer calorieën.

Wat verder opviel: was dat klanten minder calorieën bestelden in hun voorgerecht, maar dat de calorieën in hun dessert- en drankbestellingen hetzelfde bleven.

De onderzoekers verdeelden tijdens het  onderzoek mensen in twee groepen: de behandelingsgroep en de controlegroep. Beide kregen dezelfde menu’s met als enige verschil dat de controlegroep diners kreeg met calorie-informatie en de behandelgroep zonder deze informatie.

Na de maaltijden vulden de deelnemers een enquête in over de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hun menukeuzes.

Voorbeelden hiervan zijn: omgevingsfactoren, houding ten opzichte van de maaltijd en lichaamsbeweging. In totaal verzamelden de onderzoekers gegevens van 5.550 maaltijden.

Calorie-informatie wordt gewaardeerd

Uit de studie van Cornell University bleek dat calorie-informatie op de menukaarten positief kan bijdragen aan het verminderen  van de calorie-inname. De wetenschappers gaven aan dat dit gemiddeld 3 procent lager is (45 kcal) per maaltijd. Daarnaast bleek uit de vragenlijsten dat de meerderheid de calorie-informatie positief beoordeelde. Cawley bevestigt dit “Het is duidelijk dat de respondenten deze informatie waarderen” .

Geen nadelen volgens studie

Volgens de studie zijn er geen nadelen voor de restaurants. Hun inkomsten, winst en arbeidskosten zijn ongewijzigd gebleven. Daarnaast zegt Cawley:  “Het is een goedkoop beleid om op te zetten en het feit dat het positief bijdraagt aan het verminderen van de calorie-inname maakt dit concept aantrekkelijk voor restaurants”.

 

Reageer op dit artikel