nieuws

Zelfs gezonde mensen lijken risico’s te lopen bij te veel zitten

Voeding en gedrag

Zelfs gezonde mensen lijken risico’s te lopen bij te veel zitten

Ook gezonde mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij te veel zitten. Ook bij hen is er een samenhang gevonden tussen teveel zitgedrag en diabetes type 2. Dit blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Diabetolgia.

In deze recente studie onderzochten Jeroen van der Velde en zijn team of zittend gedrag en lichamelijke activiteit (hoge intensiteit en fitheid) een relatie hebben met de cardiometabole gezondheid. Onder de cardiometabole ziektes vallen bijvoorbeeld diabetes en obesitas.

De doelgroep die onderzocht werd, bestond uit 8000 mensen met en zonder diabetes. Ze werden bijna 3 jaar medisch gevolgd. Ze kregen onder andere beweegmeters mee om zo hun dagelijkse activiteiten te controleren. Daarnaast werden er ook vragenlijsten onder deelnemers afgenomen.

Veel zitten blijkt risicofactor

Volgens onderzoeker Jeroen van der Velde is een opvallende uitkomst dat een combinatie van veel zitten, ook bij fitte mensen, samenhangt met een hoger risico op diabetes en het metabool syndroom. ‘Dat mogelijk zelfs fitte mensen gezondheidsrisico’s lopen als ze veel zitten, is een eyeopener’, zegt hij. ‘We denken al gauw dat sporten ziektes als diabetes voorkomt. Maar veel zitten, bijvoorbeeld op de bank voor de tv, of in de auto, of op het werk uren achter de PC, blijkt wel degelijk een risicofactor te zijn, ook al ben je voor de rest fit.”

Ook concluderen de onderzoekers dat diabetes en het metabool syndroom het meeste voorkomen bij mensen met een combinatie van veel zitgedrag en een lage fitheid (lage frequentie en intensiteit van de activiteit).

Zitgedrag vervangen voor staand gedrag

De combinatie van lage fitheid en weinig lichamelijke activiteit kan dus leiden tot cardiometabole ziektes, aldus de onderzoekers. Het blijkt belangrijk om naast genoeg te bewegen, ook zitgedrag te vervangen voor staand gedrag. Staand gedrag blijkt meer positieve gezondheidseffecten te geven dan zittend werk. Zittend werk gaf meer risico op diabetes volgens het onderzoek.

 

Reageer op dit artikel