nieuws

Belgische kleuters halen de dagelijkse beweegnormen niet

Voeding en gedrag

Belgische kleuters halen de dagelijkse beweegnormen niet

Belgische kleuters voldoen over het algemeen te weinig aan de beweegnormen. Onderzoeker Marieke de Craemer van de Universiteit van Gent ging na of Belgische kleuters voldoen aan de bewegingsrichtlijn volgens de zogeheten CSPE-norm van de Canadese Society for Exercise Physiology die erop gericht is om jongeren aan te zetten tot meer beweging.

De wetenschappelijke CSPE-richtlijn is ontworpen om jongeren aan te moedigen meer te laten bewegen en minder te laten zitten en voldoende te laten slapen. Deze richtlijn wordt in Canada en Australië momenteel gebruikt als bewegingsrichtlijn en bevat drie onderdelen: fysieke activiteit, slaapgedrag en het sedentair gedrag(schermtijd).

Richtlijn niet gehaald

Uit het onderzoek van Craemer blijkt dat de kleuters zich over het algemeen onvoldoende houden aan de CSPE-richtlijn. De norm voor lichamelijke activiteit voor kleuters, die is vastgesteld op drie uur beweging per dag, werd het minst nageleefd. Volgens de studie houdt minder dan twintig procent van de kleuters zich aan deze richtlijn, op zowel weekdagen als weekenddagen. Op weekdagen houdt 10,1% van de kleuters zich aan de richtlijn en op weekenddagen is dit percentage lager, 4,3%. 

Schermtijd en genoeg slaap scoren beter

Uit de studie blijkt wel dat de meeste Belgische kleuters zich houden aan de CSPE-richtlijn voor slaap. Volgens de richtlijn is tussen tien en dertien uur slaap gezond. Meer dan negentig procent van de kleuters houdt zich aan deze richtlijn, op zowel weekdagen als weekenddagen. Ook houden de kleuters zich beter aan de richtlijn voor sedentair gedrag (schermgedrag), dan beweeggedrag. Deze norm houdt in dat een kleuter maximaal 1 uur per dag naar een tv of computer mag kijken. Meer dan de helft van de kleuters (61%) houdt zich aan deze richtlijn op de werkdagen. In het weekend blijkt dit lager te zijn, 28%.

Activiteiten gemeten

Aan deze studie deden 27 Vlaamse kleuterscholen mee met in totaal 595 kleuters (53,3% jongens en 46,7% meisjes). De gemiddelde leeftijd binnen deze doelgroep was 4,2jaar. De fysieke activiteit werd gemeten door verschillende (versnelling ’s) meters te plaatsen bij de kleuters. Het aantal uren slaap en het sedentaire gedrag van de deelnemers werd nagegaan via vragenlijsten.

Versnellingsmeters

De kleuters droegen de versnellingsmeters zes achtereenvolgende dagen (inclusief twee weekenddagen), vanaf het moment dat ze wakker werden tot dat ze naar bed gingen. Het apparaat mocht alleen afgezet worden als ze gingen slapen of het in het water gingen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen de meters voldoende en correct zouden dragen gaven de onderzoekers de ouders instructies via een informatiebrief.

 

Reageer op dit artikel