nieuws

Beloningen in brein rond voedsel houden verband met overeten

Voeding en gedrag

Beloningen in brein rond voedsel houden verband met overeten

Kinderen die gevoelig zijn voor een beloning met voedsel lijken eerder geneigd te overeten dan kinderen die een beloning van bijvoorbeeld geld of een boek belangrijker vinden. Dat komt naar voren in een Amerikaans onderzoek waarin een verband is aangetoond tussen hersenactiviteit en eetgedrag.

Shana Adise van de Universiteit van Vermont laat in haar onderzoek zien dat bepaalde delen van de hersenen sterker reageerden op een beloning van voedsel dan op een beloning met geld. De groep kinderen die sterker reageerden op een beloning van voedsel dan op een beloning van geld, hadden meer kans op overeten, ongeacht of het kind honger had of te zwaar was of niet.

Het eetgedrag van de kinderen

De onderzoeksgroep bestond uit 59 kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud. Voor het onderzoek bezochten ze vier keer het Penn State’s Children’s Eating Behavior laboratorium. Tijdens de eerste drie bezoeken kregen de kinderen maaltijden aangeboden in verschillende situaties, bijvoorbeeld een normale maaltijd  als het kind honger had of een snack als het kind geen honger had. In deze situaties keken de onderzoekers naar het eetgedrag van de kinderen en hoeveel ze aten. De maaltijd werd voor en na de proef gemeten.

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is, maar waarom maken je hersenen dan toch minder gezonde beslissingen? Hoe vaak eet jij gedachteloos een tussendoortje? Niet iedereen staat hier altijd bij stil en vaak leggen we niet direct de connectie met je hersenen. Op de Voeding Nu-bijeenkomst Food for thought krijg je inzicht in welke facturen allemaal van invloed zijn op het eetgedrag van mensen en krijg je handvatten aangereikt om je cliënten hiervan bewust te maken…Bekijk het programma!

Beloning na spel

Tijdens de vierde bijeenkomst werd een scan van de hersenactiviteit gemaakt nadat ze een spelletje hadden gespeeld waarbij ze al dan niet beloond werden. De beloning bij winst bestond uit voedsel (snoep) een boek of geld. De kinderen die de grootste hersenactiviteit lieten zien bij een beloning in de vorm van voedsel, bleken vaker geneigd tot overeten, dan kinderen die gevoelig waren voor een beloning in een andere vorm.

Verschillende verbanden

Uit de studie blijkt dat er verschil is in hersenreacties bij de kinderen op de verschillende beloningen. Sommige kinderen hadden grotere reacties in de hersenen op een beloning van geld en anderen kinderen hadden grotere reacties in de hersenen bij een beloning van voedsel. De kinderen die grotere hersenreacties hadden op een beloning van voedsel hadden volgens Alise ook meer kans op over eten.

Kinderen interessante doelgroep

‘Als we meer te weten kunnen komen over hoe de hersenen op voedsel reageren en hoe dat zich verhoudt tot wat je eet, kunnen we misschien leren hoe we die reacties en het gedrag kunnen veranderen,’ zegt Adise. ‘Dit maakt kinderen een interessante doelgroep om mee te werken, want als we op jongere leeftijd kunnen stoppen met overeten , kan dit echt gunstig zijn ter voorkoming van bijvoorbeeld obesitas.’

Reageer op dit artikel