nieuws

‘Echte mannen eten ook wat minder vaak vlees’ (video)

Voeding en gedrag

‘Echte mannen eten ook wat minder vaak vlees’ (video)

Mannen eten vaker vlees dan vrouwen, maar ze hebben significant minder kennis over de gezondheidsrisico’s, de impact op het milieu of over goede vleesvervangers dan vrouwen. Hierom begint het Voedingscentrum volgende maand een campagne die mannen erop aanspreekt eens wat minder vlees te proberen. Ingespeeld wordt op het imago. Een en ander kwam naar voren tijdens de ochtendbijeenkomst Plantaardige Voeding van Voeding Nu op dinsdag 2 oktober. In de middag vond een workshop over gedragsverandering plaats (video).

Volgens onderzoek van het Voedingscentrum eten mannen gemiddeld 10,5 keer per week vlees in hun maaltijd, vrouwen 8,2 keer. Ook geven mannen vaker dan vrouwen aan dat ze nooit denken aan minder vlees. En als ze er wel aan denken, ondernemen ze minder vaak actie om te minderen. Meer dan de helft van de Nederlandse mannen geeft aan niet zo’n zin te hebben om minder vlees te eten, dit niet te willen niet of te kunnen.

Imago van mannen
‘Het is vooral ook een imagokwestie, de identiteit en het zelfbeeld zijn de meest genoemde redenen door mannen om niet minder vlees te gaan eten, vlees eten hoort bij hen’, weet Mensink. ‘Daarom willen we hier in de campagne op inspelen.’

Sociale normen
Tijdens haar lezing legde Mensink uit hoe (voedings)gedrag en ideeën mede bepaald worden door sociale invloeden. “Als echte man eet je vlees” is een voorbeeld van een sociale norm onder mannen. ‘We weten dat er heel veel online gecommuniceerd wordt tussen mensen, maar slechts zeven procent van de Worth of Mouth (mond- tot-mondreclame) gebeurt online’, legt Mensink uit. ‘Deze vorm van communicatie is heel belangrijk in de interpersoonlijke communicatie. Praten over eten kan dan ook invloed hebben op het eten, positief en negatief. We richten ons op kennis, intentie, attitude norm en het zelfbeeld. Via creatieve uitingen proberen we de interpersoonlijke situatie te stimuleren, zowel van mannen onderling als met hun partners.’ De boodschap van de campagne is dat een keer geen vlees eten voor “jou als man” ok is en wordt verteld door aansprekende mannen.

Een keer geen vlees
Mannen in de categorie van 19-50 jaar veroorzaken met hun voedingsgedrag bijna een kilo meer uitstoot van koolstofdioxide per dag dan vrouwen. Eten volgens de Schijf van Vijf zou helpen. Expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, Corné van Dooren, rekende het publiek voor hoeveel het uitmaakt voor de milieubelasting als er gegeten wordt volgens de Schijf van Vijf: ongeveer een kilo minder CO2-uitstoot per dag voor mannen. De belasting neemt verder af naarmate ze minder vlees eten en duurzamere keuzes maken. Ook bij vrouwen wordt de meest gunstige impact voor het milieu bereikt als ze minder of geen vlees eten en duurzaam kiezen. Maar het zijn vooral de mannen waarop het Voedingscentrum zich vanaf de komende maand gaat richten.

Workshop gedragsverandering
Tijdens het middagprogramma van de bijeenkomst Plantaardige Voeding namen 35 diëtisten en gewichtsconsulenten deel aan een workshop over gedragsverandering. In de video leggen de houders van de workshop van het gedragsveranderingsbureau Duwtje uit wat de workshop inhield en wat eruit kwam. Een van de opvallendste zaken volgens duwtje was omgang met weerstand bij verandering.

 

Reageer op dit artikel