nieuws

Onderzoek op middelbare scholen: krachttraining positief voor jongeren met obesitas

Voeding en gedrag

Onderzoek op middelbare scholen:  krachttraining positief voor jongeren met obesitas

Jongeren met obesitas hebben baat bij krachttraining tijdens de gymlessen op school, gecombineerd met een wekelijkse informatiesessie over gezond actief zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van het Maastricht UMC+ dat is gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

De voordelen van krachttraining kwamen aan het licht in een onderzoek waaraan bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg aan mee deden. Degenen die een jaar lang elke gymles vijftien minuten krachttraining kregen, plus een informatiesessie, hadden volgens de studie een gezondere lichaamssamenstelling (een indicator voor metabole gezondheid). Ook waren ze actiever dan de jongeren in de controlegroep die geen aangepast programma volgden.

Goed uit te voeren programma
‘We hebben een programma samengesteld dat vooral voor jongeren met obesitas goed uit te voeren is’, zegt onderzoeker Gill ten Hoor van het Maastrichtse instituut Nutrim.  ‘Zij hebben meer vet- en spiermassa, waardoor ze gemiddeld sterker zijn. Als je ze laat touwtrekken, denken anderen al snel: je wint vanwege je gewicht. We hebben oefeningen aangeboden, zoals het gooien van een zware bal, die alleen hun spiermassa aanspreken. Zo komt de nadruk meer op hun kracht te liggen dan op hun gewicht.’

Vergelijken met anderen
Uit de psychologie is bekend dat mensen gemotiveerder raken als ze ergens goed in zijn én dat ze zich vergelijken met anderen. De combinatie van deze kennis met het puur biologische gegeven dat deze jongeren sterker zijn, maakt deze studie uniek, aldus Ten Hoor. ‘De resultaten liggen misschien in de lijn der verwachting, maar het is nog nooit eerder zo onderzocht.’

Afname vetmassa na een jaar
Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa. Ten Hoor:  ‘Dat verkleint de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes. Zeker als je dit op de lange termijn zou voortzetten.’ Ook was de afname van lichamelijke activiteit, die in deze leeftijdsfase veel voorkomt, stukken minder dan in de controlegroep. ‘In de interventiegroep zag je jongeren in gesprek met elkaar concluderen dat ze bijvoorbeeld ook veel meer actieve minuten per week zouden hebben als ze met de fiets naar school kwamen. Die bewustwording kan kleine veranderingen teweeg brengen, met een groot gezondheidseffect op langere termijn’, aldus Ten Hoor.

Verder onderzoek
Met steun van ZonMw gaat Ten Hoor het programma verder ontwikkelen. Een paar van de deelnemende scholen gaan al verder met het programma.

Reageer op dit artikel