nieuws

Fooddesigner en Wageningse professor gaan eetgedrag onderzoeken in pop-up restaurant

Voeding en gedrag

Fooddesigner en Wageningse professor gaan eetgedrag onderzoeken in pop-up restaurant

Fooddesigner Katja Gruijters opent op 8 en 9 november met medewerking van professor Kees de Graaf van Wageningen University and Research (WUR) het pop-up onderzoeksrestaurant “All You Can Eat Enough” in Proeflab Wageningen.

De bezoekers van het restaurant worden met hun goedkeuren geobserveerd. Het doel is om bij te dragen aan de ontwikkeling van kennis en ervaring over de invloed van fooddesign op eetgedrag. Stichting Feed Your Mind zal met de opgedane kennis het voedingspatroon van mensen helpen verbeteren.

Feel Your mind

Het pop-up restaurant vormt de start van de samenwerking tussen de Stichting Feed Your Mind (FYM), opgericht door Gruijters en de WUR. Met de stichting wil de fooddesigner voedselverspilling verminderen en de consumptie van gezonde voeding bevorderen.

Voedselsysteem

Gruijters: “In al die jaren weet ik mensen te prikkelen met mijn werk, maar ik wil méér impact creëren en een bijdrage leveren aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Voedselvraagstukken van nu vragen om een multidisciplinaire samenwerking. De samenwerking met prof. dr. ir. Kees de Graaf van Wageningen University & Research maakt dat mogelijk”

Eetgedrag

FYM streeft niet alleen naar samenwerking met de WUR maar wil met alle partijen in de voedselketen samenwerken om maximale impact te genereren. Ze hebben uiteindelijk allemaal invloed op wat er op het bord van de consument ligt.

Het sturen op eetgedrag kan er uiteindelijk toe leiden dat consumenten gezondere keuzes maken, denkt Gruijters. “Dat is dan ook de reden dat het eerste project zich op gedragsverschijnselen richt. Er is in de wetenschap al heel veel onderzoek naar eetgedrag gedaan.”

Toepasbaarheid kennis

Met Kees de Graaf aan het roer als voorzitter van het eerste project “All You Can Eat Enough”, ziet FYM mogelijkheden “om wetenschappelijke kennis te verdiepen” door creatief onderzoek naar de praktische toepasbaarheid hiervan. Bij het kleinschalige onderzoek komt de rol van vorm, kleur, geur, servies en andere hulpmiddelen aan bod bij het verklaren van eetgedrag. Gruijters: “Met de verkregen informatie vanuit wetenschap en fooddesign kunnen belanghebbenden uit de gehele voedselketen vervolgens gezamenlijk projecten ontwikkelen ten behoeve van de missie en visie van de stichting.

Reageer op dit artikel