nieuws

Resultaten Voedsel Consumptie Peiling hoopgevend

Voeding en gedrag

Resultaten Voedsel Consumptie Peiling hoopgevend

Afgelopen dinsdag werden de resultaten van de nieuwste Voedsel Consumptie Peiling gepresenteerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voerde deze peiling sinds 1987 voor de achtste keer uit. Goed nieuws: we zijn íets gezonder gaan eten. Dat stemde ook staatssecretaris Paul Blokhuis, die aanwezig was bij de presentatie, positief. Want het betekent dat mensen bewuster bezig zijn met hun voeding en gezondheid.

We eten ruim 3 kilo (!) per dag, waarvan 1 kilo in vloeibare en 2 kilo in vaste vorm. We nemen minder alcohol, suikerhoudende dranken, vlees en tussendoortjes en meer fruit, groente, noten en vis. Het zijn wel marginale verschuivingen. Zo eten we nu 131 gram groente per dag in plaats van 128 gram.

Trends

Ook zijn we minder zuivelproducten en minder aardappelen gaan eten. Zou dat het gevolg zijn van de voedingstrends, zoals het low-carb en ketogeen dieet, op dit moment? Opvallend is dat de consumptie van brood niet enorm is gedaald. We eten gemiddeld ongeveer 4 sneetjes brood per dag. Maar deze gegevens gaan natuurlijk over de periode 2012 tot 2016. Inmiddels zijn we alweer 2 jaar verder.

RIVM is trots

Voor de peiling werden 4313 mensen ondervraagd in de leeftijd 1 tot 79 jaar, met evenredige verdeling mannen en vrouwen, opleiding en verdeling over Nederland. Ook werd verschil week en weekenddagen werd meegenomen. Het verzamelen en analyseren en presenteren van alle gegevens was een enorme klus.

Caroline van Rossum van het RIVM is trots op het resultaat: ‘We hebben met ons team enorm veel werk verzet’.  Ook op de nieuwe website is ze trots www.wateetnederland.nl. Op deze nieuwe site staan alle gegevens en zijn legio mogelijkheden om ze te vergelijken. ‘Hierdoor worden de resultaten makkelijk toepasbaar, en daar gaat het om.’

‘Het is mooi dat we dezelfde methode en opzet hebben gebruikt als bij de vorige VCP. Daardoor kunnen we die resultaten nu zo goed met elkaar vergelijken.’

De resultaten zijn voor professionals natuurlijk buitengewoon boeiend. Maar het RIVM gebruikt ze zelf ook, bijvoorbeeld door te kijken naar de milieudruk en de veiligheid van onze voeding.

Rol van de overheid

Staatscretaris Paul Blokhuis, die zelf overigens ontbijt met een glas water en een boterham met een dun laagje halvajam, reageerde positief op dit resultaat. Hij gaf aan dat je een beweging ziet in onze samenleving en dat mensen zich  bewuster zijn van hun voeding en gezondheid. Mensen kiezen bijvoorbeeld vaker voor een vleesloze dag.

Toch is nog veel werk te doen, vertelde Blokhuis. ‘We weten veel en toch vallen mensen om door ongezonde voeding’, zei hij.  ‘Vooral mensen met een praktische opleiding en een laag inkomen maken niet altijd de juiste keuze als het om voeding gaat. En dat is opvallend, want mensen denken dat gezond eten duurder is. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat een dag gezond eten (met voedingsmiddelen binnen de Schijf van vijf) 6 euro kost en een ongezond dagmenu 6 euro’.

Preventieakkoord

‘Betutteling? Ja noem het maar zo. Als het maar werkt.’

In het vrijdag verschenen preventieakkoord staan ondermeer maatregelen om de consument te helpen een gezonde keuze te maken. Blokhuis lichte afgelopen dinsdag al een tipje van de sluier op en vertelde dat er in ieder geval een voedselkeuze logo komt en dat kindermarketing alleen wordt toegestaan op producten die binnen de Schijf van vijf vallen. Daarnaast gaat het over maatregelen om de productsamenstelling aan te passen en wordt er meer gemonitord. Wellicht betutteling, maar wel dé manier om de bevolking gezonder te maken en zo veel geld te besparen.

Reageer op dit artikel