nieuws

Een verhoogde BMI in de kindertijd als voorspeller voor overgewicht op latere leeftijd

Voeding en gedrag

Een verhoogde BMI in de kindertijd als voorspeller voor overgewicht op latere leeftijd

Een snel stijgende BMI gedurende de kinderjaren (5-10 jaar) is een voorspeller voor overgewicht en het risico op het ontstaan van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd (24 jaar). Dit komt naar voren in een recente, longitudinale cohortstudie van het Center for Childhood Obesity Research dat samenwerkte met onderzoekers van de universiteit van Penn State.

In de studie volgende Emily Hohman en haar team 182 meisjes in de leeftijdscategorie van 5-15 jaar. In deze periode heeft ze de BMI gemeten en het voedingsgedrag in kaart gebracht van de deelnemers. Op de leeftijd van 24 jaar deden de deelnemers mee aan een vervolg van de studie. Hierin rapporteerden zij hun gewicht en lengte opnieuw en werd het eetpatroon van de deelnemers in kaart gebracht via een dagboek.

BMI in de jeugd

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen in de leeftijd van 5-15 jaar met overgewicht of obesitas, een kans van 93% hebben op overgewicht of obesitas op de leeftijd van 24 jaar. Van de kinderen in dezelfde leeftijdscategorie die geen verhoogde BMI hadden, had 20 tot 37 procent op 24-jarige leeftijd overgewicht of obesitas ontwikkeld.

Reageer op dit artikel