nieuws

Nierstichting komt met tweede Restaurant Driedaagse: eten zonder zout

Voeding en gedrag

Nierstichting komt met tweede Restaurant Driedaagse: eten zonder zout

Het tweede, landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse vindt plaats op
12,13 en 14 maart. Op deze dagen serveren restaurants door heel Nederland een speciaal tasting-menu, waarbij de focus ligt op pure smaken, verse ingrediënten en minder zout.

Gedurende dit evenement wil de Nierstichting, in samenwerking met onder andere. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) en restaurateurs, een groot publiek aanspreken en laten proeven hoe smaakvol eten kan zijn met minder zout.

De ongezouten waarheid

De ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Met de Nierstichting Restaurant Driedaagse willen wij mensen inspireren met pure smaken en laten proeven dat eten met minder zout juist bijzonder lekker is aldus Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting.

Alternatieven van zout zoeken

Meersterkok van zijn eigen restaurant Olivijn en tevens ambassadeur Menno Post uit Nederland vertelt ‘Ik wil mijn gasten laten zien en proeven dat het ook anders kan. Wilco Berends meesterkok en eigenaar van het sterrerestaurant De Nederlanden in Vreeland sluit zich hierbij aan: Door de Driedaagse word je als chef uitgedaagd om niet direct naar het zoutvaatje te grijpen, maar om naar alternatieven te zoeken.

Een kilo te veel zout

Volgens de Nierstichting eten Nederlanders op jaarbasis gemiddeld een kilo te veel zout per persoon. Momenteel hebben 1.7 miljoen Nederlanders last van nierschade, dit komt neer op circa 10% van alle Nederlanders. Zout heeft hier een belangrijk aandeel in en minder zout eten zal helpen om nierschade te voorkomen volgens de stichting.

 

 

Reageer op dit artikel