nieuws

Horecaondernemers doen zout in de ban

Voeding en gedrag

Horecaondernemers doen zout in de ban

Horecaondernemers treffen steeds meer maatregelen om het zoutgehalte in restaurants te reduceren. Dat blijkt uit een enquête van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onder horecaondernemers. Tijdens de Horecava van afgelopen week maakten KHN en de Nierstichting bekend verder samen te gaan werken om Nederlanders bewuster te maken over het gebruik van zout.

KHN onderzocht of horecaondernemers zich al bezig houden met zoutreductie en liet ongeveer 1000 horecaondernemers een enquête invullen. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna twee derde (65%) van de horecaondernemers één of meer maatregelen treft.

Horeca en de maatregelen

Voorbeelden van deze maatregelen zijn onder andere:

  • 43% vervangt zout bij de bereiding zoveel mogelijk door andere (verse) kruiden en specerijen;
  • 20% zet standaard geen zoutvaatje op tafel, als gasten zout willen kunnen ze hier om vragen;
  • 20% kiest bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout.

Horeca draagt bij aan een gezonder Nederland

Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN: ‘Ik ben er trots op dat de meerderheid van de horecaondernemers bezig is met gezondheid van zijn gasten en maatregelen neemt om het gebruik van zout in de horeca te verminderen. Want op die manier kunnen we vanuit de horeca een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. Het is namelijk belangrijk dat mensen minder zout eten, ook als ze uit eten gaan. Daarom organiseerden we samen met de Nierstichting op de vakbeurs Horecava de wedstrijd ‘Lekkerste Stamppot met minder Zout’.

Restaurant driedaagse

Op 12,13 en 14 maart aanstaande vindt voor de tweede keer de landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats, die deze organisatie samen met KHN organiseert. ‘Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants mee doen aan dit culinaire evenement. Vorig jaar was het al een succes. Toen hebben 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen’, aldus Van den Hengel

Nederlanders eten te veel zout

Meer dan 1,7 miljoen Nederlanders heeft op dit moment chronische nier schade. Op jaarbasis eet een Nederlander gemiddeld meer dan een kilo zout te veel; 85% van de Nederlanders eet meer dan de aanbevolen hoeveelheid, meer dan 6 gram per dag.

 

Reageer op dit artikel