nieuws

Voedingssupplement met nieuw ontwikkelde lipiden gunstig voor ontwikkeling groei van kinderen

Voeding en gedrag

Voedingssupplement met nieuw ontwikkelde lipiden gunstig voor ontwikkeling groei van kinderen

Voedingssupplementen met nieuw ontwikkelde lipiden kunnen een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Het onderzoek toont aan dat kinderen die het supplement consumeerden een betere groei en psychomotorische ontwikkeling hebben op een leeftijd van acht jaar .Verder werd er een significant verbeterde ijzerstatus gevonden bij deze kinderen.

Voedingssupplement met toegevoegde lipiden

In de studie volgde Cornelius Smuts, hoofdonderzoeker van de studie, 750 baby’s uit Jouberton  in Zuid-Afrika tussen de zes en twaalf maanden oud.

 

Smuts verdeelde de baby’s in twee gelijke groepen. De ene groep kreeg  dagelijks twee voedingssupplementen met lipiden die onder andere docosahexaeenzuur, arachidonzuur (belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en ogen), lysine (beperkend aminozuur in maïs), fytase (verbetert de ijzerabsorptie)bevatte. Deze supplementen werden toegevoegd aan hun dagelijkse dieet gedurende een periode van zes maanden. De controlegroep kreeg dit supplement niet.

Positieve lineaire groei

De resultaten van de studie toonden aan dat de baby’s van twaalf maanden die deze supplementen innamen een betere ijzerstatus hadden in vergelijking met de controlegroep.

 

De deelnemers die het supplement innamen vertoonden een positieve lineaire groei in de leeftijd van acht tot tien maanden. Bovendien hadden de kinderen ook een verbeterde omega-3 vetzuurstatus, wat geassocieerd wordt met een gezonde oog- en hersenontwikkeling.

Psychomotorische verbetering

Ook ontwikkelden de deelnemers van de supplementgroep een psychomotorische verbetering ten opzichte van de controlegroep op achtjarige leeftijd. Volgens de onderzoekers is deze ontwikkeling een sleutelfactor voor latere academische vaardigheden.

Samenwerking DSM en Unilever

De twee supplementen op basis van lipiden zijn ontwikkeld door DSM en Unilever.

‘De eerste 1000 dagen vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag van een kind worden gekenmerkt door een snelle ontwikkeling van lichaam en hersenen en vereisen goede voeding om hun volledige potentieel te bereiken; niet alleen in termen van kwaliteit van leven, maar ook scholings- en verdiencapaciteit. Daarom zijn de positieve resultaten van deze studie zo bemoedigend. Het zal ons helpen begrip op te bouwen hoe we voedingsinterventies effectief kunnen toepassen tijdens deze kritieke periode het leven van jonge kinderen, ‘ voegt Anthony Hehir, directeur van Nutrition Improvement bij DSM, toe.

 

 

Reageer op dit artikel