nieuws

Een calorierijk toetje leidt tot lagere calorische maaltijd

Voeding en gedrag

Een calorierijk toetje leidt tot lagere calorische maaltijd

De eerste productkeuze die een persoon voor het samenstellen van zijn maaltijd maakt, heeft invloed op de vervolgkeuzes. In vier studies in Mexico gingen onderzoekers na hoe onze voedselkeuze beïnvloed kan worden door de volgorde waarin eten aangeboden wordt. Daarbij is ook gekeken in welke mate cognitieve belasting de keuze van de proefpersoon beïnvloedt.

Een opvallende uitkomst in het onderzoek laat zien dat personen die kiezen voor een ongezonder product voor het begin van een maaltijd, gezondere vervolgkeuzes maakt. Hierdoor is het totaal aantal genuttigde calorieën tijdens een maaltijd lager dan bij iemand die voor het begin van de meeltijd eerst een gezonder product kiest. Dat blijkt zowel uit de zogenoemde Cafetariastudie en de twee online studies die eenzelfde opzet hadden.

Offline voedselkeuze

In de Cafetariastudie werden gezonde en ongezonde desserts, respectievelijk fruit en cheesecake, of aan het begin of aan het einde van de cafetarialijn geplaatst. De personen die de cheesecake als eerst namen, kozen een gezonder bij- en hoofdgerecht wat leidde tot een minder calorierijke maaltijd in vergelijking met de maaltijd van de proefpersonen die eerst fruit kozen.

De Cafetariastudie werd gehouden in een universiteitscafetaria in Mexico, 134 personen deden mee en werden geïnterviewd over de voedselkeuze die ze maakten. Om een accurate schatting te geven over de hoeveelheid calorieën die de participanten hadden gegeten werd de hoeveelheid restvoedsel na de maaltijd genoteerd. Hieruit kon worden opgemaakt dat de mensen die eerst voor de cheesecake hadden gekozen dertig procent minder calorieën in totaal hadden gegeten.

Online voedselkeuze

Een soortgelijk onderzoek werd online opgezet. Via een namaak-bestelwebsite werd dezelfde opzet aangehouden als in de Cafetariastudie. In de ene studie werd er een fruit salade en een chocolade cake aangeboden. In de andere studie werd het toetje achterwegen gelaten en kregen mensen de keuze tussen een gezond en minder gezond hoofdgerecht. Ook in de online studies kwam naar voren dat een eerst ongezonder voedingsproduct kiezen leidt tot een minder calorierijke maaltijd.

Drukte in je hoofd beïnvloed voedselkeuze

Uit de resultaten komt verder naar voren dat de mentale toestand roet in het eten kan gooien als het gaat om een gezonde voedselkeuze. Twee groepen van 148 mensen kregen de opdracht om een numerieke code te onthouden tijdens het bestellen van de maaltijd. De ene groep moest een tweedelig cijfer onthouden en de andere een van zeven. De groep die meer cijfers moest onthouden namen een maaltijd met meer calorieën ongeacht de volgorde waarin het aangeboden werd.

Reageer op dit artikel