nieuws

Stoplichtsysteem in de kantine zorgt voor gezondere en duurzame keuzes

Voeding en gedrag

Stoplichtsysteem in de kantine zorgt voor gezondere en duurzame keuzes

Mensen zijn geneigd om gezondere en duurzame keuzes te maken in de kantine als de maaltijden via een stoplichtsysteem zijn gelabeld. De effectiviteit voor een betere keuze stijgt wanneer er extra informatie wordt gegeven over de Co2-uitstoot van het product en de totale hoeveelheid energie van de maaltijd.

Onderzoekers van de Queen Mary University of London labelden maaltijden in een simulatiekantine met rood, oranje en groen. De 120 volwassen deelnemers kregen afbeeldingen te zien van vier soorten maaltijden die beschikbaar waren tijdens de lunch en kregen de opdracht één keuze te maken. Dit deden ze voor vijf dagen, na elke keuze kregen de deelnemers de vraag of de extra informatie en het stoplichtsysteem hun keuze had beïnvloed.

Stoplichtsysteem in bars, cafes en restaurants

Volgens de onderzoekers dragen de resultaten bij aan de onderbouwing van het stoplichtsysteem. Ze laten zien dat gedragsverandering via nudging te sturen is en eetgedrag en duurzame keuzes stimuleert. Hoofonderzoeker Magda Osman zegt dat het stoplichtsysteem gebruikt kan worden om mensen via menu’s te helpen aan de betere keuze. ‘Verder heb je er niet veel voor nodig dus het zou behalve in kantines ook gemakkelijk geïmplementeerd kunnen worden in bars, cafés of restaurants.’

Het klimaat: duurzaam en gezond

Het geven van concrete informatie over de bijdrage van een product aan het milieu zorgt ervoor dat de consument eerder geneigd is het duurzamere product te kiezen. Het maakt de consument bewuster over wat voor impact persoonlijke voedselkeuzes hebben op de broeikasgasemissie.

Reageer op dit artikel