nieuws

Applicatie OnTrack kan dieet gewoontes voorspellen

Voeding en gedrag

Applicatie OnTrack kan dieet gewoontes voorspellen

Terugvallen in oude gewoontes, dat is een van de grootste valkuilen bij het veranderen van eetgedrag. Er is nu app ontwikkeld, OnTrack genoemd, die de gebruiker waarschuwt wanneer zij in oude gewoontes terugvallen. Volgens hoofdonderzoeker Evan Forman kan de app de gebruiker tijdig waarschuwen en biedt het een aantal interventies aan om dieettrouw te blijven.

Onderzoekers uit de universiteit van Drexel in Amerika onderzochten of er een app gemaakt kon worden die dieet terugval zou kunnen voorspellen. Ze ontwikkelden hieruit de app OnTrack, deze werkt samen met het programma van Weight Watchers.

Effectiviteit van OnTrack

Het onderzoek evalueerde de effectiviteit van de app onder de 44 deelnemers die het Weight Watchers programma volgden. Het doel van de app is om ervoor te zorgen dat de deelnemers dieettrouw blijven. De app bleek succesvol op drie gebieden. Deze scoorde hoog op gebruiksvriendelijkheid en gemak blij de deelnemers; de app gaf terugval in het gedrag nauwkeurig en tijdig aan; en de deelnemers hadden een gemiddeld gewichtsverlies van drie procent en in het algemeen minder terugval.

OnTrack leert

Met de app OnTrack leert de gebruiker zijn individuele eetpatronen herkennen. Daarbij gaat het voornamelijk om patronen die aangeven dat de gebruiker aan het terugvallen is in oude gewoontes. Wanneer het algoritme detecteert dat het risico op terugval hoog is, dan stuurt het een speciaal coachingsbericht. Zo kan de app voorspellen of iemand bijvoorbeeld eet door verveling of door andere oorzaken. De voorspellingen worden beter naarmate de app de gedragspatronen van een gebruiker langer leert kennen.

In een gerandomiseerde, klinische vervolgstudie willen de onderzoekers nagaan wat de precieze effectiviteit van de app is als het gaat om gewichtsreductie.

Reageer op dit artikel