nieuws

Eco-voetafdruk realtime gemeten op festivals

Voeding en gedrag

Eco-voetafdruk realtime gemeten op festivals

Kies je als festivalganger een traditionele hamburger of een innovatieve hap die ecologisch verantwoord is? Op een groot scherm is vervolgens te zien wat de impact van de keuze op het milieu is. De ecologische voetafdruk van het menu van de festivalgangers wordt gemeten op basis van hun instagram posts.

De Hogeschool van Amsterdam gaat in samenwerking met het RIVM met innovatieve hapjes festivalgangers verleiden minder vlees te eten en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De voetafdruk wordt realtime zichtbaar gemaakt op een groot scherm.

INNOFEST
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met INNOFEST, een projectorganisatie waarbinnen innovaties worden getest tijdens festivals. Voedsel is een van de thema’s waarmee test worden gedaan. Zo werd op het festival Oerol een app getest die gericht was op het verminderen van alcoholgebruik. Op Welcom to The Village werd nagegaan of mensen bereid zijn algen of insecten te eten en op het TT-festival was het doel om uit te vinden of mensen een gezondere keuze willen maken.

Energie en water
De proeven hebben niet alleen betrekking op voedsel, maar ook op thema’s als energie, water, afval of logistiek. INNOFEST zet de proeven op vanuit het idee dat een festival een minimaatschappij is. ‘Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en ze slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een innovatie op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken’, aldus INNOFEST.

Reageer op dit artikel