nieuws

‘Mensen met obesitas worden ontmenselijkt door de samenleving’

Voeding en gedrag

‘Mensen met obesitas worden ontmenselijkt door de samenleving’

Mensen met obesitas worden niet alleen gestigmatiseerd maar ontmenselijkt. Onderzoekers aan de universiteit van Liverpool in Engeland onderzochten of individuen geloven dat mensen met obesitas minder ontwikkeld zijn dan mensen zonder.

1500 mensen uit Engeland, Amerika en India namen deel aan de digitale vragenlijst van de studie. In de vragenlijst moesten de deelnemers op een schaal van 0 tot 100 beoordelen hoe ontwikkeld zij bepaalde groepen achten.

Minder ontwikkeld en minder menselijk

De gemiddelde deelnemer beoordeelde een persoon met obesitas niet alleen als minder ontwikkeld maar zelfs als minder menselijk. Gemiddeld scoorde de obesitas groep 10 punten minder op de schaal dan andere groepen, zie de grafiek hieronder.

De dunnere deelnemers waren eerder geneigd mensen met obesitas te ontmenselijken. Ook ondersteunt de stigmatiserende groep eerder gezondheidsbeleidsinitiatieven die mensen discrimineren op gewicht.

Bewustzijn creëren

Volgens onderzoeker Eric Robinson praat de samenleving te vaak nog op een onmenselijke manier over obesitas: ‘Vaak worden er dierlijke woorden, zoals ‘pigging out’, gebruikt wanneer we voedselproblemen aankaarten. Dat terwijl obesitas een complex probleem is waar meerdere factoren van invloed zijn. Het stigma rondom obesitas is voor mensen met obesitas een barrière op zichzelf om leefstijl veranderingen aan te brengen.’

Onderzoekster Inge Kersbergen doet er nog een schep bovenop en vindt dat de resultaten suggereren dat ontmenselijking mogelijk voor meer vooroordelen zorgt.

Menselijkheid obesitas

Reageer op dit artikel