nieuws

Proefdieronderzoek: stress zorgt voor meer gewichtstoename

Voeding en gedrag

Proefdieronderzoek: stress zorgt voor meer gewichtstoename

Een calorierijk dieet gecombineerd met stress resulteert in meer gewichtstoename dan wanneer hetzelfde dieet wordt geconsumeerd in een niet-stressvolle omgeving. Onderzoekers onderzochten wat voor mechanisme ervoor zorgt dat mensen gaan eten uit nervositeit.

In de studie kregen twee groepen muizen hetzelfde vetrijke dieet toegediend. De ene groep leefde in een stressvolle omgeving en de ander niet. De muizen die aan chronische stress leden, hadden tien keer hogere insulineniveaus dan muizen zonder stress. De muizen in de stressvolle omgeving werden sneller dik.

Hypothalamus en glucose

Voedselinname wordt gecontroleerd in de hypothalamus. Onder normale omstandigheden produceert het lichaam insuline na een maaltijd, dat ervoor zorgt dat de cellen glucose kunnen absorberen vanuit het bloed. Vervolgens wordt er een stopsignaal naar de hypothalamus gestuurd om te stoppen met eten.

Amygdala en glucose

Nu blijkt het Amygdala, dat emotionele responses controleert, een belangrijke rol te spelenbij voedselinname tijdens stressvolle periodes.

De onderzoekers vonden in de amygdala een molecuul genaamd NPY. Dit wordt geproduceerd door de amygdala in reactie op stress en stimuleert volgens de onderzoekers het eetgedrag in zowel muizen als mensen.

NPY-mechanisme

Om de toename van NPY tijdens stress  beter te begrijpen hebben de onderzoekers de zenuwcellen geanalyseerd die NPY produceren in de amygdala. De onderzoekers ontdekten dat de zenuwcellen receptoren hebben voor insuline.

Wanneer er voor een langere periode een verhoogd niveau insuline aanwezig is in de amygdala, worden de zenuwcellen ongevoelig voor deze stof. Dit zorgt ervoor dat de cellen de insuline niet meer herkennen.

De zenuwcellen reageren hierop door de NPY-levels te verhogen, wat ervoor zorgt dat het hongersignaal wordt afgegeven. De lichaamsnormale reactie op het verbranden van energiedoormiddel van warmte vertraagd hierdoor.

Geen NPY, geen gewichtstoename

Toen de onderzoekers de producten van NPY in de amygdala tegenhielden, verminderde dat de gewichtstoename.

Zonder NPY was de gewichtstoename bij beide groepen muizen hetzelfde gebleven. Dit laat volgens hoofdonderzoeker Kenny Chi Kin Ip zien dat er een duidelijke connectie bestaat tussen stress, NPY en obesitas.

‘Door dit mechanisme ontstaat er een cyclus waarbij stress de insulinegehaltesopdrijft en overmatige consumptie stimuleert. Dit laat zien dat mensen waakzaam moeten zijn tijdens stressvolle periodes. Je lichaam hunkert naar calorierijk voedsel, maar heeft het niet nodig.’

Reageer op dit artikel