nieuws

Recordaantal scholen doet mee met de Dag van Gezonde Schoolkantine

Voeding en gedrag

Recordaantal scholen doet mee met de Dag van Gezonde Schoolkantine

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft vanmorgen de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine geopend. Het Voedingscentrum vraagt met deze dag extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Blokhuis opende de dag met het uitreiken van de gouden Schoolkantine Schaal aan het FlexCollege in Den Haag. Door het hele land wordt een recordaantal van 168 Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen met een gezondere schoolkantine.

Sinds 2016 reikt het Voedingscentrum Schoolkantine Schalen uit aan scholen die voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Scholen kiezen zelf of ze gaan voor een ‘zilveren’, ‘gouden’ of ‘ideale’ kantine. Een zilveren kantine bestaat voor minimaal 60 procent uit ‘betere’ keuzes en de gouden kantine voor minimaal 80 procent. Een ideale kantine voldoet voor 100 procent aan de Schijf van Vijf. Er wordt ook gekeken naar de uitstraling van de kantine. Scholen worden daarbij ondersteund door de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum.

Stijgende lijn
In 2016 zijn 78 Schoolkantine Schalen uitgereikt, in 2017 waren dat er 267 en in het afgelopen jaar 475. Voor het einde van dit jaar hoopt het Voedingscentrum een nieuw recorddoel van 650 Schalen te bereiken. Blokhuis: ‘Ik vind het geweldig dat steeds meer scholen aan de slag zijn met een gezonde schoolkantine. Daarmee maken we het voor kinderen en jongeren makkelijker om op school gezond te eten. Het is een van de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord: vanaf 2020 bieden minimaal 950 scholen gezonde voeding aan in hun kantines. Ook buiten school zijn we volop bezig om gezond leven makkelijker te maken. Dat sluit dus heel mooi aan.’

Scholen in het zonnetje
Om jongeren te helpen een gezonder eetpatroon te ontwikkelen, is een gezonde eetomgeving essentieel. En omdat jongeren een groot deel van hun tijd op school zitten, valt daar veel winst te behalen.: ‘Op de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’ willen wij alle scholen die zich inzetten om hun leerlingen gezonder te laten eten, in het zonnetje zetten. We zijn ontzettend trots op de behaalde resultaten.’

Recente peiling
Uit een recente peiling van het Voedingscentrum waar 402 scholen uit het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs aan mee hebben gedaan, blijkt dat 57 procent voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Schoolkantines. En 84 procent van de deelnemende scholen is van mening dat de school verantwoordelijk is voor gezond eten en drinken op school. Dat onderstreept ook Wendelien Ephraim, directeur van het FlexCollege: ‘We zien het als onze taak om ervoor te zorgen dat leerlingen gezonde keuzes kunnen maken, ze leggen hier de basis voor hun toekomst.’

Voorbij de schoolhekken
Uit de peiling blijkt ook dat bij 84 procent van de scholen eet- of drinkgelegenheden in de buurt zijn, zoals cafetaria of supermarkten. Heleen Schuit, projectleider Gezonde Schoolkantine: ‘We willen ook aandacht voor de ongezonde omgeving in de buurt van scholen en daarvoor hebben we brede steun nodig. Gemeenten kunnen een rol spelen bij het gezonder maken van het straatbeeld. Dat kan bijvoorbeeld door het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aan te scherpen, om te beginnen de (standplaats)vergunningen voor foodtrucks rondom scholen. Een dag als vandaag helpt om aandacht te vestigen op het onderwerp. Het brengt ons een stap dichterbij het doel om de eetomgeving van jongeren zowel op school als daarbuiten gezonder te krijgen.’

Reageer op dit artikel