nieuws

Schaatscoach Jac Orie: ‘Geen wereldrecord zonder goede voeding’

Voeding en gedrag

Een goede voeding maakt echt het verschil tussen een wereldprestatie of achteraan eindigen. En wat voor een voeding? Schaatscoach Jac Orie zweert bij het menu van zijn oma als basis, met dagelijks aardappelen, variaties in vlees en groente, een goed ontbijt en voldoende zuivel, ook melk. Hij sprak tijdens het Healthy Food Congress dat vandaag in het Beatrix theater in Utrecht plaatsvond.

‘Melk wordt door velen wel eens als ongezond weggezet’, bracht Orie naar voren, ‘Maar wij merken bij de schaatsers die melk drinken en een traditioneel Nederlands menu eten dat ze een betere voedingsstatus hebben. En zonder voldoende groenten en fruit rijd je geen wereldrecord. Het is belangrijk om gebalanceerd te eten. Eet zoals je oma deed!’

Wereldrecord
De successen van de Nederlandse schaatsers die onder zijn regime olympische of wereldrecords reden, zoals onlangs Kjeld Nuis en Carlijn Achtereekte, vormen het beste bewijs voor zijn voedingsaanpak. Het eten van de schaatsers wordt door Orie continue gevolgd en geanalyseerd en heeft inmiddels geleid tot vier wetenschappelijke publicaties. ‘Zonder voldoende groenten en fruit rijd je geen wereldrecord’, aldus Orie.

AGV-tje
Dagelijks aardappelen, groente en vlees vormen een belangrijke basis in het sportmenu dat Orie zijn schaatsers steeds voorhoudt. Daarin draait het niet om als superfoods bestempelde exotische producten, maar juist om groenten als boerenkool, broccoli, spinazie of andijvie. BSA-voeding noemt hij het, dat onder andere zorgt voor de essentiële aanvoer van vitamine K en ontstekingsremmers. ‘We weten eigenlijk al heel lang dat onverwerkte en ongeraffineerde producten, die je vaak het beste kunt koken, het beste voor ons zijn.’

Wereldrecords
Aan de hand onderzoeksgegevens laat hij zien hoe wereldrecords zich ontwikkelen en hoe belangrijk het voorkomen van voedingstekorten is in de voorbereidingen naar nieuwe prestaties.

Jac Orie over gezonde voeding:

Foto's

Reageer op dit artikel