nieuws

Betere neurologische ontwikkeling van kind als moeder noten eet tijdens zwangerschap

Voeding en gedrag

Betere neurologische ontwikkeling van kind als moeder noten eet tijdens zwangerschap

Een notenrijke voeding van zwangere vrouwen in hun eerste trimester lijkt een gunstige invloed te hebben op de cognitieve functies van hun kinderen, op het concentratievermogen en het langetermijngeheugen. Deze associatie komt naar voren in een studie van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) die is gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology. De onderzoekers zien vooral een gunstig effect als de noten in het eerste trimester worden gegeten.

De studie werd uitgevoerd in Spanje onder 2,200 moeders en hun kinderen. De voedingsinname en eetgewoonten werden nagegaan via vragenlijsten in het eerste en laatste trimester van de zwangerschap. De neuropsychologische ontwikkeling van de kinderen werd drie keer na de geboorte gemeten met internationaal gevalideerde tests, op een leeftijd van 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar.

Uit de resultaten blijkt dat de kinderen van wie de moeders noten aten gedurende het eerste trimester van de zwangerschap in alle tests de beste resultaten haalden als het ging om cognitieve functie, concentratie/aandacht en geheugen – in vergelijking met de kinderen van moeders die minder noten aten.

Langetermijneffect
‘Dit is de eerste studie waarin het verband tussen het eten van noten tijdens de zwangerschap en het cognitief functioneren van het kind op langere termijn is onderzocht’, zegt onderzoeker Florence Gignac, die namens ISGlobal aan de studie werkte. ‘Het brein ondergaat een serie complexe processen gedurende de zwangerschap, wat betekent dat de voeding van de moeder een bepalende factor is voor de ontwikkeling van het brein van de foetus, ook op lange termijn.’

Verschillende noten
In de studie is gekeken naar de inname van verschillende noten: walnoten, amandelen, pinda’s, pijnboompitten en hazelnoten. ‘We denken dat de positieve effecten van de noten in de voeding toe te schrijven zijn aan de hoge niveaus foliumzuur, omega 3 en omega 6 in de noten. Van deze stoffen is bekend dat ze veel voorkomen en nodig zijn in de hersenen, met name in de frontale delen die van invloed zijn op het geheugen en uitvoerende taken.’

30 gram per week
De gunstige effecten, zoals in de studie beschreven, zijn waargenomen bij kinderen van moeders die per week gemiddeld drie keer een portie noten tot 30 gram innamen. Daarbij gaat het om een iets kleinere inname dan wekelijks wordt geadviseerd in de voedingsrichtlijnen van de Spaanse voedingsorganisatie SENC (Guía de la alimentación saludable). Daarin worden drie tot zeven porties per week aanbevolen. ‘We denken dat de gunstige effecten nog groter zouden kunnen zijn als moeders zich aan deze aanbevelingen zouden houden’, aldus Gignac.

De gemiddelde notenconsumptie in Spanje is meer dan het dubbele van het Europees gemiddelde (4.8 g vs. 2.2 g).

Derde trimester
Ook werd in de studie de notenconsumptie van moeders in het derde trimester van de zwangerschap geanalyseerd in relatie tot de neurale ontwikkeling van de kinderen. Hierbij werden echter geen of zwakkere verbanden gevonden. ‘Het is de eerste keer dat we een link zien tussen een bepaalde periode in de zwangerschap en latere effecten bij kinderen’, licht Jordi Júlvez, de laatste auteur van de ISGlobal-studie toe. ‘We kunnen echter geen verklaring vinden voor het verschil tussen het eerste en derde trimester. Volgens de wetenschappelijke literatuur zou er een verschillend ritme zijn in de foetale ontwikkeling die varieert gedurende de zwangerschap. De speculatie is dat de gevoeligheid van de foetus voor de voeding van de moeder gedurende deze ontwikkeling varieert. We moeten dan ook voorzichtig zijn met de uitleg van de conclusies.’

Reageer op dit artikel