nieuws

De effecten van een drank bepalen de mate van smakelijkheid

Voeding en gedrag

De effecten van een drank bepalen de mate van smakelijkheid

Kies je dat extra kopje koffie vanwege de overheerlijke smaak of om andere effecten die het jou geeft? Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Molecular Genetics heeft onze voorkeur voor bepaalde bittere en zoete dranken ook te maken met de psychoactieve eigenschappen van de drank.

Smaakperceptie is een determinant om een product al dan niet te kiezen en te consumeren. De studie suggereert dat mensen niet per se de smaak van bittere en zoete dranken lekker vinden, maar dat het juist gaat om de effecten die het ze geeft.

Smaakgenetica

De onderzoekers bestudeerden smaakgenen en hoe ze onze smaakpreferenties voor dranken beïnvloeden. Hiervoor namen ze twee 24-uurs recall en questionnaires af onder 336.000 mensen met Europeaanse komaf.

In de eerste 24-uurs recall werd gevraagd naar de frequentie en inname van bittere dranken zoals: koffie, thee, grapefruit jus, bier, rode wijn en sterke drank. In de tweede 24-uurs recall werd gevraagd naar de zoete dranken: artificiële gesuikerde dranken en zoete fruitdranken.

Ook was van alle participanten het genotype bepaald waarmee onderzocht kon worden welke genen invloed hebben op de consumptie van dranken. Zo bleken vooral de genen die betrokken zijn bij het verwerken van psychoactieve stoffen verantwoordelijk te zijn voor de mate waarin dranken worden gedronken en waarom mensen het drankje als lekker beschouwen. Zo zijn verschillende genen betrokken bij het metaboliseren van alcohol en overgeërfde verschillen in sommige hersenreceptoren (serotonine, dopamine en GABA).

Reageer op dit artikel