nieuws

Reuzenpanda eet vegetarisch, maar lijkt op carnivoor

Voeding en gedrag

Reuzenpanda eet vegetarisch, maar lijkt op carnivoor

Een recente studie naar het metabolisme van de reuzenpanda leert ons dat het niet handig is om alleen naar de inname van voedingsmiddelen te kijken maar juist ook naar de voedingsstoffen.

De reuzenpanda eet als een vegetariër maar gebruikt zijn nutriënten als een carnivoor. Onderzoekers bestudeerden jaren lang de eetgewoontes van de panda, analyseerde de ontlasting en het melk van de moeders. Alle drie bevestigen in profiel een carnivoor, een dieet hoog in eiwitten en laag in vezels.

De reuzenpanda houdt van eiwitten

De onderzoekers zagen hoe de reuzenpanda eerst acht maanden lang bamboe eet in de lage landen om vervolgens te emigreren naar de hoge landen en zich goed te doen aan een ander soort bamboe met jonge blaadjes en scheutjes. De reuzenpanda emigreert niet alleen vanwege de schaarste na zijn acht maanden lange schansfestijn. Hij doet dit voornamelijk om zijn eiwitten binnen te krijgen. De jonge blaadjes en scheuten bevatten namelijk veel meer eiwitten dan oudere bladeren. De onderzoekers zagen hoe de panda’s specifieke soorten bamboe selecteerde met de meeste eiwitten en het minste vezel.

Zestig procent van de panda’s energie komt uit eiwitten wat te vergelijken is met het vleesdieet van hypercarnivoren, zoals wolven en beren. De reuzenpanda eet alleen maar bamboe maar heeft het metabonomische patroon van een vleeseter.

Minder concentreren op inname

Volgens de onderzoekers vergeten studies vaak het verschil te maken tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Epidemiologische studies zijn vaak gericht op de inname maar niet het geheel, er wordt niet gekeken naar wat de onderzoekspopulatie precies consumeert. De studie van de reuzenpanda laten zien dat er te geïsoleerd naar voedsel wordt gekeken.

Reageer op dit artikel