nieuws

‘Vrouwen daten voor een gratis maaltijd’

Voeding en gedrag

‘Foodie calls’ worden ze genoemd, dates die niet bedoeld zijn voor een romantische afspraak of een mogelijke raltie, maar die slechts worden gebruikt om een maaltijd te scoren.

‘Vrouwen daten voor een gratis maaltijd’
Couple Eating Food Meal Dating Romance Love Concept

Uit een nieuwe Amerikaanse online-studie onder 820 vrouwen blijkt dat 23 tot 33 procent wel eens betrokken te zijn geweest bij een date waaraan ze alleen meededen voor een gratis maaltijd. De vrouwen die dit het vaakst deden en acceptabel vonden, scoorden hoog op persoonlijkheidskenmerken als narcisme en psychopathie en ze hadden een sterk geloof in traditionele rolpatronen van mannen en vrouwen.

Persoonlijkheidskenmerken

Onderzoekers van de Californische universiteit Azusa Pacific University and UC Merced recruteerden 820 vrouwen: 40% singles, 33% getrouwden en en 27% met een relatie zonder getrouwd te zijn. 85 procent was heteroseksueel. De deelnemers moesten vragenlijsten beantwoorden waarmee persoonlijkheidskenmerken werden vastgesteld, hun opvattingen over rolpatronen van mannen en vrouwen en hun zogenoemde ‘foodie call’ verleden. Ook werd hen gevraagd of ze een foodie call sociaal acceptabel vonden.

Tweede studie

23% van de ondervraagde vrouwen gaf aan wel eens een foodie call te hebben. Deze vrouwen vonden een date voor gratis eten dan ook acceptabeler dan de vrouwen die dit nog niet deden. Deze grootste groep vond het hoogst of gemiddeld onacceptabel.
In een tweede studie werd een vergelijkbare set vragen en antwoorden geanalyseerd onder 357 heteroseksuele vrouwen. 33 procent van de vrouwen was wel eens betrokken bij een foodie call.

Niet generaliseren

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van hun studies niet te generaliseren aangezien het niet om een representatieve groep  vrouwen gaat. De ondervraagde vrouwen scoorden hoger dan gemiddeld op zogenoemde ‘dark triad’ persoonlijkheidskenmerken, waaronder narcisme en psychopathologische aandoeningen. ‘Sommige van deze eigenschappen zijn gelinkt aan afwijkend gedrag rond relaties, zoals het hebben van one-night stands, nep-orgasmes en het ongevraagd verspreiden van naaktfoto’s’, vult onderzoeker Brian Collisson aan.

Volgens de onderzoekers is niet na te gaan hoeveel foodie calls plaatsvinden, maar ze komen voor in alle typen relaties en zouden ook door mannen begaan kunnen worden. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Reageer op dit artikel