nieuws

Geheugenbelasting zorgt voor minder controle

Voeding en gedrag

Geheugenbelasting zorgt voor minder controle

Wanneer mensen gestrest zijn, moe zijn of een activiteit doen die veel herseninspanning vergt, wordt het moeilijker om signalen in de omgeving, die mogelijk op een beloning wijzen, te negeren. Dat is de reden dat vele niet de verleiding kunnen weerstaan van Fastfood. Dat blijkt uit het zogeheten UNSW-Sydney-experiment waarover gepubliceerd is in het tijdschrift Psychological Science.

Het negeren van signalen die een grote beloning initiëren wordt dus moeilijker zodra je ook nog met een andere taak bezig bent. Uit het Sydney-experiment komt naar voren dat mensen regelfuncties gebruiken om tegen voortdurende impulsen van afleiding en verleiding te vechten. Deze controlerende en aansturende processen spelen een belangrijke rol bij het onderdrukken van ongewenste signalen van beloning en het houden van focus.

Geheugenbelasting

In het experiment keken deelnemers naar een scherm met een diamantvorm en een cirkel. De participanten kregen de opdracht alleen naar de diamantvorm te kijken en de cirkel te negeren. Doormiddel van Eye tracking hielden de onderzoekers bij waar de participanten naar keken. Als extra stimulus werd hun verteld dat ze geld zouden ontvangen als ze succesvol naar de diamant bleven kijken.

Het experiment werd twee keer uitgevoerd, een keer met een hoge geheugenbelasting en een keer met minder belasting. Tijdens de hoge belasting moesten de deelnemers een reeks getallen onthouden, dat zorgde ervoor dat ze zich minder goed konden concentreren in het lokaliseren van de diamant.

Je bent je aandacht

Volgens hoofdonderzoeker Poppy Watson vonden de deelnemers het erg moeilijk de cirkels te negeren, zelfs als ze betaald werden. ‘’Het was vooral moeilijk om de cirkels te negeren wanneer de deelnemers ook getallen moesten onthouden. Onder hoge geheugenbelasting keken de deelnemers de helft van de tijd naar de gekleurde cirkel. Dit laat zien dat we onze volledige hersencapaciteit nodig hebben om ongewenste signalen van beloning in de omgeving te onderdrukken.’’

Stress verlaagt aandacht

Dit onderzoek verklaart mogelijk waarom mensen het moeilijk vinden om te concentreren op een dieet als ze veel stressfactoren hebben. Dat komt omdat constante zorgen en stress gelijk staan aan een hoge geheugeninspanning. ‘’Wanneer je veel cognitieve druk hebt door stress of vermoeidheid, doe je er verstandig aan situaties te vermijden waarin je ongewenst verleid wordt. Je moet in de juiste gemoedstoestand verkeren om jezelf tegen te houden het verkeerde pad te bewandelen,’’ aldus Watson.

Meer onderzoek naar executieve functie

De onderzoekers willen kijken hoe de regelfuncties, die controle uitoefenen, versterkt kunnen worden. Eerder hebben onderzoekers al aangetoond dat aandacht getraind kan worden en gebruikt kan worden om terugval bij alcoholverslaving te verminderen. Volgens Watson is er meer onderzoek nodig naar het exacte mechanisme van hoe aandacht werkt en hoe mensen de functie in hun voordeel kunnen gebruiken.

 

Reageer op dit artikel