nieuws

Meer groen zien zorgt voor minder voedselverlangen

Voeding en gedrag

Meer groen zien zorgt voor minder voedselverlangen

Groen kunnen zien vanaf waar je woont kan mogelijk hunkering naar ongezond voedsel, alcohol en sigaretten verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Health & Place.

In eerdere onderzoeken is al aangetoond dat tien tot vijftien minuten in een groene omgeving verkeren negatieve emoties, zoals angst, kan verminderen. Verder zijn er aanwijzingen dat natuur invloed heeft op eetlust. De studie onderzocht de relatie tussen een natuurlijke (groene) omgeving en het verlangen naar voedsel, en het effect op emoties (stress, angst en depressie).

Meer groen zorgt voor minder voedselverlangen

Voor het onderzoek moesten 149 participanten een online enquête invullen die de relatie tussen natuur en (ongezonde) trek en (negatieve) gevoelens in kaart bracht. Zo selecteerden de deelnemers welke substantie en mate van verlangen ze hebben voor een van de volgende producten: voedsel, chocolade, cafeïne, nicotine, alcohol of andere substanties.

Ook calculeerden de onderzoekers het aandeel van groene ruimtes in de woonbuurt van de participanten, in welke mate ze het groen vanaf hun huis kunnen zien en de toegang tot een tuin of volkstuin en het gebruik van openbare groene ruimtes.

Hieruit kwam naar voren dat toegang hebben tot een tuin of volkstuin voor een verminderde verlangen naar ongezond voedsel zorgt. Ook nam de frequentie af dat men hunkert naar voedsel. Idem zorgen openbare groene ruimtes, waarvan de ruimte meer dan 25 procent uit groen bestaat, voor hetzelfde effect.

Minder verlangen ongeacht lichamelijk activiteit

De hoeveelheid en de intensiteit van de fysieke activiteiten van de participanten bleek samen met een natuurlijke omgeving niet te zorgen voor nog minder verlangen naar ongezond voedsel. Volgens de onderzoekers is dit effect waarschijnlijk te danken aan het groen en niet aan de activiteit van de participanten.

Meer groen in dorpen en steden

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van het onderzoek zien dat het noodzakelijk is om groene ruimtes in dorpen en steden te beschermen en in ze te investeren. Volgens psychologie professor Sabine Phal moet er onderzocht worden hoeveel groen er in woonomgevingen aanwezig moet zijn voor dit gewenste effect. De onderzoekers geven ook aan dat de causaliteit van gezondheidswinst en natuur meer onderzoek vereist.

Reageer op dit artikel