nieuws

Stoplichtensysteem zorgt voor gezondere keuzes binnen kantines

Voeding en gedrag

Stoplichtensysteem zorgt voor gezondere keuzes binnen  kantines

Ziekenhuismedewerkers blijken minder calorieën in te nemen als ze bij hun voedselkeuze in de kantine te maken krijgen met een verkeerslichtensysteem, dat is gebaseerd is op de voedingswaarde van de aangeboden producten. Uit een studie, gepubliceerd in JAMA Network, blijkt dat de voedingskeuzes die zij maken gezonder zijn, ook op langere termijn.

De onderzoekers volgden drie maanden lang voedingspatronen van 5.695 werknemers als nulmeting, via een ID-nummer van hun werk. Na de drie maanden werd er een verkeerslichtlabel geïntroduceerd in de cafetaria. Aan de hand van de hoeveelheid calorieën in een product werd het geschaald onder groen (gezond), oranje en rood (ongezond). Ook werden de gezonde producten meer toegankelijk gemaakt, op ooghoogte. Doormiddel van het zelfde ID-Nummer werden de aankopen van de werknemers geregistreerd. Twee jaar na de introductie van het verkeerslichtlabel concludeerde de onderzoekers dat de werknemers meer gezondere producten kochten en minder ongezonde producten door het verkeerslichtsysteem.

Langetermijn keuzes

In de twee jaar zagen de onderzoekers een vermindering in het aantal ongezonde en calorierijke voedingswaren en dranken. Ook kan er volgens de onderzoekers geconcludeerd worden dat, de werknemers die frequent in de cafetaria komen en geen dieetveranderingen aanbrengen, na drie jaar zo’n 2 kg gewicht bespaard door de stoplichtinterventie. Hoofdonderzoeker Anne Thorndike zegt dat dit een bijdrage kan vormen om een gezond gewicht te behouden.

Permanente gezondheidsprogramma’s

Meer langdurige permanente gezondheidsprogramma’s zijn volgens Thorndike nodig, ‘’Normaal gesproken eindigen gezondheidsinterventies na een bepaalde periode, maar programma’s zoals deze zorgen ervoor dat mensen blijvend lange termijn verandering aanbrengen in hun voeding gewoontes.’’ Volgens Thorndike zijn de rode labels een snelle manier om te signaleren dat het geen gezonde keuze is. ‘’Mensen willen vaak dat iets snel en gemakkelijk is en hiermee doe je dat.’’

Reageer op dit artikel