nieuws

Nederlanders beoordelen eigen gezondheid met een ruime voldoende

Voeding en gedrag

Nederlanders beoordelen hun eigen gezondheid met een 7,2 en 92 procent van de Nederlanders vinden ontspanning belangrijk voor de gezondheid. Echter probeert maar 45 procent van de Nederlanders meer ontspanning op te zoeken.

Nederlanders beoordelen eigen gezondheid met een ruime voldoende

In opdracht van het Zilveren Kruis, een van de grootste verzekeraars van Nederland, heeft Kantar een onderzoek uitgevoerd naar wat mensen van hun eigen gezondheid vinden en hoe zij dit het liefste zien.

Kantar heeft bij bijna duizend mensen online interviews afgenomen waarin vragen werden gesteld over voeding, beweging, ontspanning en slapen.

De ondervraagden gaven aan dat vermoeidheid, stress en tijdtekort de redenen zijn waarom ze doelen op gebied van ontspanning en beweging niet halen.

Gezonde levensstijl

Daarnaast vindt Nederland ook dat regelmatig bewegen, gezonde voeding en een goede nachtrust van belang zijn bij een gezonde levensstijl. Echter komt drie tiende van de Nederlanders niet toe aan gezonde voeding, goede nachtrust en ontspanning. Voor sport en bewegen is dit ruim vier tiende.

Kleine stappen

Volgens Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, moeten er reële doelen worden gesteld die in kleine stappen kunnen worden behaald om leefstijl veranderingen lang vol te houden. Daarnaast zegt hij dat het veranderingen moeten zijn die makkelijk in het dagelijks leven te integreren zijn en motiveert het om samen doelen te behalen.

Verschil mannen en vrouwen

Uit de resultaten blijkt ook dat vrouwen meer obstakels ervaren bij het werken aan een gezonde levensstijl dan mannen. 45 procent van de vrouwen heeft moeite met het volhouden van voldoende beweging in tegenstelling tot 31 procent van de mannen. Als het om nachtrust gaat dan heeft 28 procent van vrouwen hier moeite mee, in tegenstelling tot 18 procent van de mannen.

De obstakels die worden ondervonden naast stress, vermoeidheid, of motivatieproblemen door de bevolking zijn tijdgebrek door werk, een drukke planning of slecht weer.

Gezondheidsbevorderende app

Zilveren Kruis heeft de app Actify ontwikkeld om mensen te helpen hun doelen met kleine stapjes te behalen. Mensen hoeven niet op dieet of naar de sportschool van de app. De app probeert van activiteiten die binnen een gezonde leefstijl passen een gewoonte te maken, zoals veel water drinken of ontspannen.

Uit ervaringen van 81 procent van de bestaande gebruikers van de app blijkt dat kleine stapjes een positieve bijdrage geeft aan hun algemene gezondheidsgevoel.

Reageer op dit artikel